Piše: Sejman Rekić

U našoj divnoj zemlji ne prođe ni jedan “miran” dan. Oni koji svoju zemlju ne vole ne mogu mirovati pa tako ni mi “mirni građani” ne možemo živjeti u miru.

Godinama se igraju iste igrice, sukobi političara, nacionalna netrpeljivost, napadi na vjerske objekte i slično. Kad sve ovo pogledam znam da sam zaboravio ono što je vjerovatno najvažnije-uništavanje kulturnih spomenika. Kada neko želi da “očisti” neku teritoriju prva prepreka su mu spomenici. Tako nalazimo podatak da je u Sarajevu nakon atentata podignut spomenik Francu Ferdinandu, pa da je taj spomenik kasnije srušen i da je postavljena ploča na ćirilici. I sve to je nebitno ako ne izvučemo pouku iz toga. Ne shvatam čemu toliko “falcifikovanje” prošlosti i kako može neko misliti da uklanjanjem spomenika mjenja historiju.

Prije par dana u Istočnom Sarajevu je počelo uklanjanje stećaka, nadgrobnih spomenika, simbola Bosne i Hercegovine. Ne znam kako neko može biti toliko zaostao da misli da će uklanjanjem stećka izbrisati hiljade godina ove zemlje. Kako neko može uopšte pomisliti na skrnavljenje stećaka kad znamo da su to jedno vrijeme bili nadgrobni spomenici svih konfesija. Kako ovo? Kako ono?

I dok se tako pitamo i raspravljamo o prošlosti kraj nas vrijeme teče i umjesto da sjednemo i razgovaramo, pravimo planove i strategije za budućnost moramo se baviti nekim zaostalim ljudima koji nemaju kulturu. Stećak pa i svaki spomenik u Bosni i Hercegovini svjedoči o njenoj slavnoj historiji, o vremenima koja su iza nas, o nama samima. Koji god bolesnik misli da će uklanjanjem stećka ili nekog drugog spomenika izbrisati prošlost mnogo se prevario.
Samo se pitam: “Koliko će im trebati da shvate da je Bosna vječna?”

(Izvor: Biscani.net)