Tri puta je propao pokušaj da članovi Nadzornog odbora (NO) Razvojne banke Federacije BiH postupe po prijedlogu Vlade FBiH i smijene Salku Selmana (SDA) sa pozicije direktora ove državne banke. Vlada je to odlučila još u oktobru prošle godine te za vršioca dužnosti direktora imenovala Semira Fejzića, člana NO banke i tuzlanske SDA.

Sukob interesa

No, da bi Fejzić preuzeo mandat v.d., a konkurs za direktora bio raspisan, potrebno je da Selmana zvanično smijeni i Nadzorni odbor, koji, prema Statutu, imenuje i razrješava Upravu banke.

Sjednica NO nikad, međutim, nije održana, jer je, kako saznajemo, svjesno bojkotiraju Asim Omanić i Amir Avdić, koje je Stranka demokratske akcije imenovala na ove pozicije i koji važe za Selmanove intimuse.

Milionski krediti

Njih dvojica su i ranije u više navrata izbjegavali glasati da se smjena nađe na dnevnom redu. Tako Selmanu vraćaju dugove, jer je on firmama u kojima su Omanić i Avdić, dao višemilionske kredite. Većina tih kredita sada je nenaplativa, što je još jedan razlog zašto nastoje zadržati Selmana na čelu banke te spriječiti da se otkriju nepravilnosti i nezakonitosti.

Obaviješteni Novalić i Miličević

Pojedini članovi Nadzornog odbora potvrdili su nam da je Igor Živko, predsjednik NO Razvojne banke, obavijestio o neprovođenju odluka Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića i ministricu finansija Jelku Miličević.

Izvor: avaz.ba