Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

Ovo mjesto se ne napušta, jer ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv “Selo bogataša”. Neboder na 72 sprata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuznih vila na bacanje, neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji.

Svaki od 2.000 stanovnika, koliko ih ovdje službeno živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ali nije sve baš tako jedostavno kao što se čini. Ako selo napustite i odlučite se preseliti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo da niko ne smije napustiti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Većina stanovnika radi sedam dana u sedmici, pa se postavlja pitanje, gdje uopšte mogu potrošiti sve te novce. Očito, samo u Huaxiju.

Prije 30-ak godina, ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika. No, tad se ukazao visoki partijski dužnosnik, Wu Renbao i donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaxi zainteresirali 2004.god., kad je objavljeno kako godišnje stanovnik sela u prosjeku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog kojeg možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011.god. vlasti su izgradile fascinantni neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera je 328 metara, čime je, čak za četiri metra viši od Eiffelovog tornja.

Jasno, selo ima i prijevozno preduzeće. Ali ono, kako bi očekivali, ne saobraća kopnom, već nebom. Naime, za prijevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za 10 minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su kineski zid i zabranjeni grad.

Također, klubovi i barovi ne postoje, pa se na kraju postavlja pitanje, kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Pogledajte kako selo izgleda u videu:

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.