Šemsudin Dedić: Moramo ozbiljno otvoriti priču o ulasku SBB-a u vlast u Krajini!


Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izabran je jednoglasno jučer u Bihaću za predsjednika Kantonalnog odbora (KO) SDA Unsko-sanskog kantona (USK), a njegov potpredsjednik je Amir Avdić iz Ključa.

Dedić nije imao protivkandidata, dok je Avdićev protivkandidat Esad Bašagić iz Cazina odustao. Na Skupštini KO SDA USK nije bilo rasprave o kandidatima.

Izbori u SDA USK rezultat su odluke posljednjeg Kongresa SDA u Sarajevu da se kandidati sa dvije ili više političkih funkcija odluče za jednu. Dosadašnji predsjednik SDA USK Sead Kadić zadržao je funkciju predsjednika Općinske organizacije (OO) SDA Bihać, dok je usmenu ostavku na mjesto predsjednika KO SDA USK podnio u decembru prošle godine.

Pred novim predsjednikom KO SDA USK, koji važi za čovjeka od velikog povjerenja Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA BiH, odgovoran je zadatak sređivanja stanja unutar zamršenog klupka unutarstranačkih svađa. SDA Bužim već više mjeseci je podijeljena, a njihov općinski načelnik Agan Bunić, donedavni potpredsjednik KO SDA USK, izgubio je podršku u Općinskom vijeću (OV) Bužim, jer je pet vijećnika SDA otkazalo poslušnost stranci.

Veoma loše stanje je i u SDA Sanski Most. Na kantonalnom nivou SDA nije u stanju da sa svojih 10 zastupnika već više mjeseci osigura podršku premijeru USK Izudinu Saračeviću (SDA), jer su narušeni odnosi s koalicionim partnerom ASDA. Pred Dedićem je i izazov političkog opredjeljenja da se u USK osigura realizacija nove koalicije SDA-SBB-ASDA koja je odavno na čekanju zbog narušenih odnosa unutar partnera SDA i ASDA.

– Naši koalicioni partneri na višim nivoima vlasti su ASDA i SBB. Ovdje u Krajini trebam sjesti s ljudima i vidjeti kakav je stav svih strana. Tu priču moramo ozbiljno otvoriti. Vjerujem da možemo napraviti kvalitetan dogovor, kazao je za “Avaz” Šemsudin Dedić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...