Rade Šerbedžija, koji glasom, šarmom i harizmom pleni na pozornicama i TV ekranima širom svijeta, danas puni 73 godine.

Publika ga voli i kad je glumac i kad je režiser, žene uživaju i kad je kompozitor, pjesnik, pjevač ili recitator. Od 1992. živi u Americi, otac je petoro djece i uvršten je u jednog od 100 najuspješnijih Srba u svijetu.

Svoju drugu suprugu Lenku Udovički (1970), glumicu i rediteljicu s kojom ima tri kćerke, upoznao je u Subotici 1990. na jednom festivalu.

Rade je devedesetih odlučio da se sa suprugom i kćerkom odseli iz Beograda, nakon napada u jednom klubu, kome je prisustovala i Branka Katić.

-Kad se Radetu, mom divnom profesoru rodila Nina, prva kćerka u braku sa Lenkom Udovički, bili smo u ‘Nani’, bilo je nešto kasno, nas četvoro, i tu su bili neki pijani klinci koji su vadili pištolj i pucali u plafon, dobacivali mu, vrijeđali. Nisu mogli da ga ostave na miru, njega koji nas je na fakultetu učio da nikada ne sudimo o drugima… Sjećam se da smo hrabro stajali za tim šankom, nismo se ni bacili na pod, nismo odgovorili, niti bilo šta. Bio je to potpuno idiotski momenat, njemu se rodilo dijete, a neka pijana budala ga je prozivala što je Hrvat, a on nije ni Hrvat, već jedan nesretan Jugosloven, Srbin iz Hrvatske. Rade je izuzetan humanista, divan domaćin, čaroban glumac, koliko smo ga samo voljeli u svim onim ulogama- ispričala je Katićeva.

Glumac će rođendan proslaviti na Brionima gdje igra dramu “Ko se boji Virdžinije Vulf”, koja će od jeseni biti na repertoaru BDP.

 

 

 

Izvor: Kurir.rs.

 

 

Izvor vijesti: Šejla Lilić / azra.ba