Servisne informacije za područje USK 20.11.2018.

Biscani.net

Operativni centar civilne zaštite USK:

-Elektroenergetski sistem je stabilan u većem dijelu Kantona, s tim da je u posljednja 24 sata do prekida došlo u Cazinu (00:24) i u Bužimu (02:51);
-Snadbijevanje građana pitkom vodom je zadovoljavajuće;
-Vatrogasne službe su imale jednu intervenciju u posljednja 24 sata i to u Bihaću, gdje je došlo do zapaljenja kontejnera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK:

-Bihać; četiri nezgode u kojima je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede,
-Bosanska Krupa; dvije, bez povrijeđenih lica,
-Ključ; jedna, bez povrijeđenih lica,
-Velika Kladuša; dvije u kojima je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.

Hitne službe domova zdravlja bilježe sljedeći broj ljekarskih pregleda:

Bihać – 61; Bosanska Krupa – 43; Bužim – 21; Velika Kladuša – 42; Bosanski Petrovac – 14; Sanski Most – 16; Ključ – 22

Kantonalna bolnica:

-U posljednja 24 sata rođene tri djevojčice i jedan dječak.

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa kišom. U Krajini je registrovan i slab snijeg. Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Mostar 49, Livno 47, Ivan Sedlo 44, Neum 39, Zenica 32, Gacko 31, Jajce 26, Sarajevo 19, Čemerno 18, Mrkonjić Grad i Sanski Most 17, Bihać, Bileća i Bugojno 16, Doboj 13, Banja Luka i Tuzla 12, Gradačac, Sokolac i Trebinje 11, Bjelašnica 9, Bosanski Novi 7, Bijeljina 6, Rudo 3, Han Pijesak 2.

Temperature zraka u 07 sati: Bihać, Gradačac, Ivan Sedlo i Jajce 0, Banja Luka, Bugojno, Sanski Most i Zenica 1, Bijeljina, Bjelašnica, Doboj, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 2, Mostar 8, Livno 12, Široki Brijeg 15, Stolac i Trebinje 16, Neum 18 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 936 milibara, za 6 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica se očekuju u Krajini. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapadne Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera, a na sjeveru zemlje vjetar sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 17, a u Krajini između 2 i 5 stupnjeva.

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na dionicama u zapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Izačić i Glamoč-Mliništa. Na putnom pravcu Livno-Drvar skrećemo pažnju na kišu koja ledi u dodiru sa tlom. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Na magistralnom putu M-20 Trebinje-Ivanica, vidljivost je smanjena zbog magle. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su na planinskim prevojima, kao i u usjecima. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Zbog sanacije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila obustavljen je i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.1

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...