Teške riječi i burne reakcije Nenada Čanka i Vojislava Šešelja pale su sinoć u Pinkovoj emisiji “Hit tvit”. Između ostalih, čule su se riječi  “svinjo”, “budalo”, “zločincu”.

Čanak je kazao da je u emisiju sa Šešeljom došao kako bi mu ukazao na to da je njegova sloboda znak slabosti pravosuđa. Za N1 lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak govorio je o radikalu Vojislavu Šešelju, dešavanjima u Crnoj Gori koje je povezao sa ruskim ciljevima.

Čanak je rekao da su Šešeljeva djela “u krajnjoj liniji bila zločin protiv čovječnosti”.

– Sve to što je činjeno devedesetih na kraju je dovelo do genocida u Srebrenici i niza drugih užasnih zločina – rekao je on.

Dodao je da Šešeljevo postojanje na političkoj sceni nije bezazleno.

– Vrlo je lako ubijediti ljude koji uvijek lako vjeruju što rado veruju da ne postoji nikakva krivica države, da su krivi neki drugi. Šešelj je majstor manipulacije, prodaje magle, priča o tome da ja Haški tribunal sud za Srbe – to su priče koje mogu lako da budu primamljive, naročito za mlade ljude koji nisu svjedočili tome. Šešelj je zlo koje mora da se iskorijeni i ne samo on. Ima i niz drugih koji su Šešelj za milenijalse, kao što je vođa ove neofašističke grupe Dveri Boško Obradović – kazao je Čanak.

Komentirao je i odnos Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. 

– Aleksandar Vučić je dugo bio istaknuti član Srpske radikalne stranke i njegova evolucija od tada do danas je očigledna. U svakom slučaju, on sigurno ima lični odnos prema Šešelju, a i uzajamna je stvar. Ni Šešelj Vučića ne napada Bog zna koliko. To su stvari između njih dvojice – rekao je Čanak.

Njihovoj politici, prema njegovom mišljenju, treba stati u kraj.

– Ko god nije spreman da se suprostavi siledžijama, neka se ne čudi ako sutra bude žrtva. Kada sam predlagao zabranu Srpske radikalne stranke, SPS-a i drugih, lustraciju njihovih rukovodstava, raspuštanje – rekli su mi pa ne možeš praviti demokratiju raspuštanjem stranaka. Šta to znači? Da nije trebalo poslije rata raspustiti Hitlerovu stranku. Srbija nije prošla katarzu.

Bili smo u situaciji da se pronađe 16 masovnih grobnica u Srbiji, da o tome Dušan Mihajlović, tadašnji ministar policije govori na zatvorenoj sjednici gdje ja pitam ‘Kako ćemo sada reagovati, treba iznijeti pred ljude’, na šta meni kažu ‘Ne, ti ne razumiješ. Ko će da investira u zemlju u kojoj zabode ašov, izvadi lobanju – kazao je Čanak.

Ispričao je i svoje viđenje dešavanja u svijetu i regionu.

– Danas imate potrebu Putinove Rusije za imperijalnim širenjem da bi se kroz uticaj na Balkanu, kroz lomljenje proevropske Crne Gore stiglo do Jadranskog mora, da se napravi baza na Sredozemlju koju bi Rusija mogla da ulaži u pregovore da ih Zapad ostavi na miru u Krimu (jer njih samo Ukrajina interesuje), u zamjenu da ne zapali balkansko bure baruta.

Ako mislite da ovo što se događa u Crnoj Gori ima veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti. Ja vam garantujem da od svih koji protestuju na ulicama Crne Gore nije jedan promil njih pročitalo Zakon, niti zna šta piše, nego je u pitanju disciplinovanje Crne Gore i pokušaj Rusije da preuzme Crnu Goru – rekao je Čanak.

Kazao je da su dešavanja u Crnoj Gori samo “pokazna vježba” Rusije Srbiji kako bi znali šta može da se dogodi ukoliko odluči normalizuje odnose sa Kosovom.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Šešelj je zlo koje mora da se iskorijeni i ne samo on / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.