Šest prirodnih lijekova za mahmurluk: Trebat će vam

avaz.ba

Đumbir se u kineskoj medicini odavno koristi kao lijek protiv mučnina

Ako ste pretjerali u novogodišnjoj noći i trebate se brzo dovesti u red, na raspolaganju imate i šest prirodnih sredstava protiv mahmurluka, piše britanski list “The Independent”.

Iako ne postoji savršeni lijek za mahmurluk, majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnotežen doručak, san i voda.

1. Đumbir

Đumbir se u kineskoj medicini odavno koristi kao lijek protiv mučnina, a njegovu medicinsku vrijednost potvrdilo je 2016. i naučno istraživanje. Šolja čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak – nadoknadi izgubljena tekućina i umiri želudac. Nutricionista Rob Hobson savjetuje da se u vruću vodu stave dvije male kašike đumbirova praha, pola soka od limuna i dvije male kašike meda te pričeka nekoliko minuta prije konzumiranja.

2. Uravnotežen doručak

Iako nakon noći s previše pića mnogima nije do jela, stručnjaci ističu da je upravo doručak, nakon što je alkohol poremetio nivoe šećera u krvi, ključan, i to onaj lagani, bez pržene i teške hrane poput voća i žitarica. Banane i avokado koji sadrže kalij dobrodošli su jer gubitak elektrolita prati prekomjerno konzumiranje alkohola, kaže nutricionistica Rijanon Lambert (Rhiannon Lambert).

3. Opuncija

Fotogenični kaktus s crvenim plodovima također je rješenje jer su istraživanja pokazala da njegov ekstrakt ima impresivan učinak kod mahmurluka jer smanjuje mučnine, glavobolje i osjećaj zanošenja.

4. Ekstrakt artičoke

Taj nadomjestak stimulira proizvodnju žuči i može ublažiti osjećaj napuhanosti i druge probavne smetnje, kaže Hobson.

5. Voda

Za to rješenje sigurno znate, no možemo se kladiti da ga se ne pridržavate. Čak i umjereno konzumiranje alkohola vodi u dehidraciju, što, pak, izaziva glavobolju, pomanjkanje energije, nemoć. Nakon buđenja treba odmah posegnuti za čašom vode, a trebalo bi popiti čašu vode i prije spavanja, kaže Lambert.

6. San

Za san nema zamjene pa pokušajte odrijemati u pauzi posla, ali nemojte zaboraviti uključiti budilicu.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...