1. Žene mogu nositi mušku odjeću
Nekoć su hlače bile odjevni predmet kojeg su nosili samo muškarci, no nježniji spola izborio se za to da žena u hlačama bude društveno prihvatljiva pojava. Ista je stvar sa ženskim cipelama koje nalikuju muškima, mogu čak odijenuti košulju ili pulover svoje jače polovice na posao.

2. Žena može drugoj ženi reći da je seksi
Ženama je dozvoljeno međusobno si dijeliti komplimente pa apsolutno nije neobično kad jedna žena kaže drugoj da joj super stoji haljina, da je lijepa, zgodna, seksi ili slatka.

A sad zamislite da muškarac kaže drugom muškarcu da je seksi?

3. Žene mogu plesati zajedno
Vidjeti dvije ili više žena kako zajedno plešu najnormalnija je stvar, ali vidjeti dvojicu ili više muškaraca kako se zajedno predaju ritmu na plesnom podiju, a da među njima nema ni jedna žena, može biti meta predrasuda.

4. Žene mogu nazivati muškarce pogrdnim imenima
Ako žena kaže ‘svi muškarci su gadovi’ nitko neće ni trepnuti, štoviše imat će podršku u tome, dok će muškarac koji kaže ‘sve žene su pokvarene’ odmah biti proglašen seksistom.

Da naglasimo, ni jedna od ovih dviju tvrdnji nije točna niti bi trebala biti društveno prihvatljiva, ali u zapadnjačkoj kulturi ženama je dopušteno da uvrijede muški spol, dok je suprotna situacija društveno neprihvatljiva.

5. Žena može dodirivati drugu ženu u javnosti
Žene se mogu grliti, držati za ruke i poljubiti u obraz bez ikakvog osjećaja nelagode, dok je za muške društveno prihvatljiva granica da se obgrle s jednom rukom i tapšaju po leđima.

Muškarce se od djetinjstva odgovara od dodirivanja drugog muškarca osim ako nije riječ o nekoj vrsti fizičkog konflikta, kao što su sport, davanje ‘petice’ s dlanom ili rukovanja što sve sadrži neki stupanj nasilja (borilački sportovi) i natjecanja. Primjerice, dok se rukuju neki muškarci vrlo čvrsto stisnu ruku drugom muškarcu kako bi pokazali snagu, no često je to samo znak nesigurnosti.

6. Žene mogu nositi šminku
Mnogi muškarci nemaju ni želju nositi šminku, ali to bi se možda promijenilo kada bi postalo društveno prihvatljivo. Šminka ženama koristi da izgledaju još privlačnije i ženstvenije, ali i da prekriju nedostatke zbog čega bi i muškarcima ponekad dobro došla.

/zadovoljna.hr

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.