Jedanaestruka državna prvakinja i četverostruka uzastopna balkanska prvakinja Lejla Tanović završila je svoju najuspješniju sezonu na 71. mjestu svjetske UCI renking liste. 

Bh. biciklistkinja nastupila je na 24 utrke u protekloj sezoni, što je bio najveći broj takmičenja za našu predstavnicu u jednoj godini.  

Pokazatelj dobre forme za Tanović bile su prve utrke u Španiji kada je na prestižnoj UCI C1 utrci u Čeljvi osvojila 6. mjesto te zatim 3. mjesto na etapnoj utrci Kosta Blanka koja se vozila u paru. 

Tokom sezone uspjela je ostvariti šest pobjeda na UCI utrkama, što je novi rekord pobjeda za bh. biciklizam u jednoj godini.

– Izuzetno sam zadovoljna sezonom u kojoj sam ostvarila veliki broj dobrih rezultata i pobjeda. Sezona je bila izazovna i naporna, ali smo uspjeli od februara do oktobra održavati visoku formu bez povreda. Plasmanom na 71. mjesto svjetske renking liste mogu biti zadovoljna jer je to moja najbolja pozicija do sada, međutim, već na otvaranju naredne sezone imam priliku za dodatni napredak, što ću sigurno iskoristiti – rekla je Lejla Tanović.

Osvojenim UCI bodovima Tanović je uspjela plasirati Bosnu i Hercegovinu na 38. mjesto u ženskoj konkurenciji. Naredna sezona za našu takmičarku počinje veoma brzo, a glavni cilj će biti osvajanje što većeg broja UCI bodova.

– Iako je Lejla ostvarila niz dobrih rezultata i pobjeda, zasigurno da je najveći potencijal pokazala na utrci u Mađarskoj osvojivši peto mjesto u izvrsnoj konkurenciji, gdje je pobjedu odnijela dvostruka osvajačica olimpijske medalje. Ciljevi za narednu sezonu su veoma visoki, a plan je ostvariti što veći broj UCI bodova, tako da smo s pripremama već startali, a veoma brzo je u planu prvi zimski kamp – rekao je za kraj selektor reprezentacije Amar Njemčević.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba