Na Gradskom trgu u Bihaću danas je održana satirična prezentacija na temu “Sezonsko sniženje diploma” u organizaciji političke partije “Naša stranka”, koja je na ovaj način htjela, kako su naveli u saopćenju, prikazati put do sticanja znanja koji prolaze miljenici političkih partija.

Nekolicina građana koja se okupila ovom prilikom imala je priliku vidjeti satirično pozorište koje je oslikavalo današnjicu. Prvi korak u predstavi bio je dolazak na štand i upoznavanje sa načinom kupovine – možete kupiti diplomu za sva tri stepena fakultetskog obrazovanja i to za pet glasova. Drugi korak bio je odgovaranje na nekoliko pitanja, između ostalog da navedete ime i prezime, te dobijate diplomu sa potpisom dekana i rektora.

Uloge su odigrali dekan “prof. dr. sc. mr. spec. majstor Kockasti Glavan”, dok je ulogu rektora imao “prof. dr. sc. mr. spec. majstor Tikveš Bundevica”. Univerzitet je “po želji i potrebi”, nakon završetka se dobije 600 ECTS bodova, a zvanje koje steknete je “doktor svih nauka” i to u Hepekovcu.

Kako je prethodno saopćeno iz Naše stranke, ova politička partija je tražila i neće odustati od zahtjeva da se u svim javnim institucijama na području Unsko-sanskog kantona (USK) izvrši provjera fakultetskih diploma, te da se u skladu sa zakonskim propisima ponište, a zakonski sankcionišu oni koji ih posjeduju.

“Naša stranka će ustrajati u tome da provjera svih diploma postane trajna obaveza svih institucija… Takav način sticanja akademske titule besramno podriva ne samo u obrazovni sistem, nego i budućnost ove države…”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju Naše stranke.

Kako ističu, obrazovni sistem je najjača poluga jedne demokratske države, a u BiH je doveden na najniže grane. Dodaju da žele vratiti obrazovni sistem na mjesto koje mu pripada i zatvoriti “tvornice diploma”. Iz tog razloga, naveli su, žele na satiričan način dočarati na kakvim je granama obrazovni sistem u USK.

Bitno je istaći da je Naša stranka imala rješenje kojim je odobreno da privremeno koriste javnu površinu na Gradskom trgu u svrhu prezentacije performansa “Prodaja diploma”, a koje je izdano od strane od strane gradonačelnika Bihaća putem Službe za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i komunalnu inspekciju, po zahtjevu ove stranke.

Autor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.