Evropski političari koji kritikuju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nikada do sada se nisu sreli s njim, niti sa njim razgovarali da bi mogli da razumiju njegove stavove, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Budimpešti.

Sagovornici su, također, ocijenili da je zapadni Balkan važan za mir i stabilnost u Evropi.

– Svi koji interpretiraju Dodikove riječi treba da razgovaraju s njim da bi nakon toga formirali svoja mišljenja. Posebno bi bilo dobro kada evropska vanjska politika ne bi bila svedena na tri riječi – sankcije, sankcije, sankcije, što se u proteklom periodu pokazalo neefikasnim – poručio je Sijarto.

Na pitanje o uticaju krize u BiH na situaciju u cijelom regionu, te u vezi sa pojedinim izjavama Milorada Dodika, Selaković je rekao da je Dodik u svojim izjavama rekao da se ne zalaže za secesiju, već da se bori za očuvanje nadležnosti RS-a, kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH.

Mir u regionu
Sijarto je napomenuo da Mađarska živi u susjedstvu zapadnog Balkana i nažalost, ima loša iskustva, pa joj je tačno poznata razlika između stanja kada je mir i spokojstvo u regionu i kada nije.

– Možda oni koji su geografski daleko od ovih prostora, u manjoj mjeri osjećaju značaj toga i možda zato sprečavaju integraciju Srbije u EU, ali i oni moraju da shvate da je iz ugla sigurnosti cijele Evrope, mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja – rekao je Sijarto.

Zbog toga smatra da bi njegove kolege sa Zapada trebalo više da razgovaraju “sa rukovodiocima zapadnog Balkana”.

Podsjetivši da je premijer Viktor Orban otišao u Banja Luku, kaže da bi to trebalo da učine i evropski lideri prije nego što prijete sankcijama.

– Da odu i razgovaraju i da razumiju kakvu poziciju zauzima Dodik i da na osnovu toga stvore svoje stavove – dodao je Sijarto.

Sigurnosna kriza
On je istakao da Dejtonski sporazum svakako treba poštovati, što je i stav Mađarske, navodeći da prilikom posjete Banja Luci, među Dodikovim stavovima nije bilo ničega što bi imao efekat destabilizacije, već su oni bili u skladu sa poštovanjem međunarodnih obaveza.

– Bez mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, nema mira i stabilnosti u čitavoj Evropi, niti ekonomskog razvoja. I jedan od razloga zašto se toliko zalažemo i reformišemo naše društvo na putu evropskih integracija je u tome što su evropske integracije postale provjereni istorijski recept za očuvanje mira i stabilnosti – rekao je Selaković.

Dodao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i dejtonsku BiH, što je, kaže, recept koji je uspio.

– Mi 26 godina poslije potpisivanja nismo imali nijednu sigurnosti krizu, sporazum je sačuvao mir, zato što je postavio recept koji počiva na tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jednoj državi – rekao je Selaković.

(avaz)