Sindikat policije Unsko-sanskog kantona održao jednosatni štrajk upozorenja

klix.ba

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) danas je održao najavljeni jednosatni štrajk upozorenja. Između ostalog, zatražena je isplata dugovanja koja nemaju karakter plata, te dosljedna primjena Kolektivnog ugovora, potpisanog u februaru ove godine.

“Ne tražimo ništa što je protuzakonito, s obzirom na to da je Kolektivni ugovor potpisan u skladu sa Zakonom o radu, koji je predvidio da se može steći veće pravo od onog garantovanog istim zakonom. Također, s razlogom tražimo preusmjeravanje financijskih sredstava za zaštitu prilikom rada s migrantima, kao i za adaptaciju neuslovnih prostorija u kojima radimo i boravimo. Doslovno, tražimo da nam se obezbijede minimalni potrebni uslovi za rad”, rekao je predsjednik Sindikata Mahmut Alagić.

U Sindikatu policije USK tvrde da ih još niko iz Kantonalne vlade nije kontaktirao, dok ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić kaže da se intenzivno radi na rješavanju problema.

“Samo jednom od zahtjeva trenutno ne možemo udovoljiti. To je vezano za koeficijent državnih službenika, gdje na godišnjem nivou dolazi do povećanja od 40.000 maraka. Ti koeficijenti idu preko Zakona o platama u Federaciji BiH i oni se moraju smanjiti kako bi bili ujednačeni za sve državne službenike na području Unsko-sanskog kantona. Nadam se da ćemo u ovim pregovorima imati i određeno razumijevanje predstavnika Sindikata, kako bi svi imali ujednačenu platu”, istakao je ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Iz Sindikata policije USK najavili su da će o daljim koracima u borbi za svoja prava, ne isključujući ni generalni štrajk, odlučiti Upravni odbor narednih dana. Građanima su još jednom poručili kako ni u tom slučaju nemaju razloga za brigu i da to neće uticati na sigurnosnu situaciju.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...