Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo odnosom i ponašanjem kantonalnog resornog ministarstva i najavili ponovno pokretanje aktivnosti oko organiziranja generalnog štrajka.

Razlozi su, kako su naveli, ignoriranje sindikata prilikom sastavljanja prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanja, te nepoštivanje Kolektivnog ugovora i određenih stavki Sporazuma s Kantonalnom vladom kojim su u januaru zaustavljene pripremne aktivnosti za generalni štrajk, prenosi Fokus.

– Nedopustivo je da se akti koji se tiču radnika koje mi zastupamo, donose bez barem konsultacija sa sindikatima. Na skupštinsku proceduru su upućeni prijedlozi o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, da sindikati uopšte nisu s tim upoznati. Nacrt koji je usaglašen sa sindikatima, stavljen je van procedure i vraćen na početak. Tako se naprimjer daje ovlast ministru obrazovanja USK da mijenja i imenuje upravne školske odbore, a da se prethodno ne mora ni konsultovati ni s kim. Slična je situacija i kod donošenja Pravilnika o tehnološkom višku – rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u ovom kantonu Samir Fajić najavio je ponovno pokretanje aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka.

-Mi ćemo u skorije vrijeme uz saglasnost naših organa ponovo pokrenuti inicijativu za organiziranje generalnog štrajka. Osnovni razlozi su nepoštivanje Kolektivnog ugovora i nepoštivanje dogovora s Vladom iz januara. Dovoljno je reći da nijedna stavka iz dogovora nije ispoštovana u roku od 60 dana, kako je bilo obećano – dodao je Fajić.

(Fokus.ba)