Sinoć u Kantonalnoj bolnici u Bihaću rođeno 6 beba!

USK u protekloj noći dobio je 6 novih stanovnika, a čari majčinstva osjetilo je isto toliko žena.

USK u protekloj noći dobio je 6 novih stanovnika, a čari majčinstva osjetilo je isto toliko žena.

Sreću i radost s njima svakodnevno, među prvima, dijele babice. One danas slave svoj dan – 5. maj, širom svijeta obilježava se kao Međunarodni dan babica, žena koje su svakodnevno na izvoru novog života.

U svojim rukama prve drže mališane, a majkama omogućavaju nesmetan i bezbrižan porod. Jedna je to od najljepših, najodgovornijih i najhumanijih profesija. Svoj praznik, većina njih provela je radno, a na Odjelu porodilišta Kantonalne bolnice, pratilo ih je i oko naše kamere

Plač koji označava novi život! Pored majki i doktora prve ga čuju babice, žene između najvećeg bola i radosti, u svojim rukama prve drže ključ budućnosti.

Godišnje u porodilištima Unsko-sanskog kantona u svojim rukama drže više od 2000 tek rođenih beba. Čuju njihov prvi udah i plač, i tu čar, taj neprocjenjiv dar rađanja, riječima je ,kažu, teško opisati. Jedna od njih,Jasmina, glavna sestra kaže da je posao babice izuzetno bitan, odgovoran, radostan ali i emotivan.

Sa majkama, svakog dana, dijele najsretnije trenutke, ali i one najtužnije. Tokom dugogodišnjeg staža, nailazile su na različite situacije u kojima majkama pomažu svojim znanjem, iskustvom ali i ljudskošču, majčinski instiktom.

Na odjelu porodilišta Kantonalne bolnice u Bihaću sve majke imaju samo riječi hvale, posebno prvorotkinje kojima su babice oslonac i snaga na putu do prvih dana majčinstva.

Sve one zajedno, sa dugogodišnjim radnim stažom u porodilištu, pomogle su da se rode na hiljade beba. Do sada je to već jedan grad. Grad bez kojeg mnogo šta ne bi bilo bitno ili imalo smisla.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...