Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, danas su (16.9.2020. godine) u Sokocu slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 172. Krivičnog zakona BiH „Zločin protiv čovječnosti“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 180. „Individualna i komandna odgovornost“, člana 29. „Saučesništvo“, člana 30. „Podstrekavanje“ i člana 31. „Pomaganje“, istog zakona.

U nastavku predmetnih aktivnosti, tokom dana (16.9.2020. godine), u Sarajevu i Sokocu, slobode su lišene još dvije osobe za koja postoje osnovi sumnje da su počinile gore navedena krivična djela.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, navedene osobe će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Izvor: biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.