Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jutros su po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine započeli operativnu akciju kodnog naziva „Brend“.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih osoba, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

Osumnjičenim osobama se stavlja na teret da su u suradnji sa drugim osobama, a kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi tražili i uzimali novac od osoba koja vrše uvoz roba iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Brend“ biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilštva BiH.

(N1)