Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku akcije kodnog naziva “Pero” u Banjoj Luci uhapsili jednu osobu. 

Kako je potvrđeno iz SIPA-e, sumnja se da je uhapšena osoba počinila krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi i pomaganja.

Prilikom realizacije akcije, pripadnici SIPA-e su po zahtjevu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona izvršili kriminalističku obradu 17 osoba, koje su u okviru ovog predmeta ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Istraga koju zbog lažnih diploma provodi Tužilaštvo KS, inicijalno je obuhvatala 58 fizičkih i pravnih osoba, ali je proširena na ukupno 72 osobe zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Pripadnici SIPA-e 13. novembra prošle godine u akciji “Pero” uhapsili su 22 osobe, a deset ih je pritvoreno.

U međuvremenu je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona privremeno zabranilo rad Visokoj međunarodnoj školi Cazin i Centru za obrazovanje odraslih “Vita Plus”.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – SIPA uhapsila još jednu osobu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.