Sirija optužuje Tursku da ne provodi sporazum o Idlibu

FENA

Sirijska vlada optužila je Tursku da ne ispunjava obaveze preuzete sporazumom s Rusijom o stvaranju demilitarizirane zone bez džihadista na sjeverozapadu zemlje, što je suprotno ruskom stavu da Ankara poštuje sporazum.

Sporazum postignut u septembru između Rusije, najmoćnijeg saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i Turske, koja podržava pobunjenike, zaustavio je ofanzivu vladinih snaga na regiju Idliba pod vlašću pobunjenika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da Ankara ispunjava svoje obaveze u Idlibu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem izjavio je, međutim, u komentarima objavljenim u ponedjeljak navečer kako izgleda da Turska nije voljna da provede sporazum.

– Teroristi su još sa svojim teškim naoružanjem u toj regiji i to je pokazatelj turske nespremnosti da ispuni svoje obaveze – izjavio je Moualem u Damasku, prenosi državna novinska agencija Sana.

Sirijska vlada najavila je osvojiti “svaki pedalj” sirijske teritorije, uključujući i regiju Idliba.

Tursko-ruskim sporazumom uspostavljena je tampon zona koja se proteže do 15 kilometara u pobunjeničku teritoriju i trebala je biti bez teškog naoružanja i džihadista do sredine oktobra.

Glavna džihadistička grupa na sjeverozapadu, Tahrir al-Sham, pristala je na sporazum s Turskom, iako nije eksplicitno objavila da će ga poštovati.

Idlib i okolne regije posljednja su uporišta pobune protiv Assada.

Turska je uspostavila 12 vojnih pozicija na sjeverozapadu u okviru ranijih sporazuma s Rusijom i Iranom, drugim velikim Assadovim saveznikom.

Ujedinjene nacije su upozorile da bi svaka velika ofanziva na Idlib izazvala humanitarnu katastrofu. Ta regija je dom za oko tri miliona ljudi, prenosi Reuters.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...