Sirijska vlada optužila je Tursku da ne ispunjava obaveze preuzete sporazumom s Rusijom o stvaranju demilitarizirane zone bez džihadista na sjeverozapadu zemlje, što je suprotno ruskom stavu da Ankara poštuje sporazum.

Sporazum postignut u septembru između Rusije, najmoćnijeg saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i Turske, koja podržava pobunjenike, zaustavio je ofanzivu vladinih snaga na regiju Idliba pod vlašću pobunjenika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da Ankara ispunjava svoje obaveze u Idlibu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem izjavio je, međutim, u komentarima objavljenim u ponedjeljak navečer kako izgleda da Turska nije voljna da provede sporazum.

– Teroristi su još sa svojim teškim naoružanjem u toj regiji i to je pokazatelj turske nespremnosti da ispuni svoje obaveze – izjavio je Moualem u Damasku, prenosi državna novinska agencija Sana.

Sirijska vlada najavila je osvojiti “svaki pedalj” sirijske teritorije, uključujući i regiju Idliba.

Tursko-ruskim sporazumom uspostavljena je tampon zona koja se proteže do 15 kilometara u pobunjeničku teritoriju i trebala je biti bez teškog naoružanja i džihadista do sredine oktobra.

Glavna džihadistička grupa na sjeverozapadu, Tahrir al-Sham, pristala je na sporazum s Turskom, iako nije eksplicitno objavila da će ga poštovati.

Idlib i okolne regije posljednja su uporišta pobune protiv Assada.

Turska je uspostavila 12 vojnih pozicija na sjeverozapadu u okviru ranijih sporazuma s Rusijom i Iranom, drugim velikim Assadovim saveznikom.

Ujedinjene nacije su upozorile da bi svaka velika ofanziva na Idlib izazvala humanitarnu katastrofu. Ta regija je dom za oko tri miliona ljudi, prenosi Reuters.