Jugoslovenskoj publici Sinolička Trpkova predstavila se najprije u filmu “Srećna Nova 49” u epizodnoj ulozi kada je imala svega 21 godinu. Uslijedilo je nekoliko uloga u serijama i pozorištu a prvu veliku šansu Sinolička je dobila u Kusturičinom filmu.

Lik nevine i krotke Azre, prenijela je ubjedljivo na filmsko platno iako joj je, kako je tada govorila, Azra zadala mnogo muka.

– Kusturica se uhvatio na moj fizički izgled, odgovaralo mu je jedno naivno i mladoliko lice, što u suštini, nije imalo veze sa mnom. Utoliko mi je bilo teže da je odigram. Istina, našla sam neke sličnosti između nas dvije, ali umjesto da mi pomognu, samo su mi odmagale – rekla je glumica jednom prilkom.

Danas, preko 25 godina nakon što je ispričana ljubavna priča Perhana i Azre, Sinolička priznaje da se nije srela sa rediteljem Emirom Kusturicom od završetka snimanja.

Nakon “Doma za vješanje” nastavila je da snima filmove i serije, a danas radi kao profesor na Akademiji umjetnosti u Skoplju. Udata je i ima dvoje djece.

Više saznajte na izvornom linku: – Sjećate li se Perhanove Azre iz kultnog filma ‘Dom za vješanje’: DA LI BISTE JE DANAS PREPOZNALI ? / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.