Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine okončana je nakon samo deset minuta.

Ovo je bilo prvo zasjedanje nakon što je Narodna skupština RS usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici RS u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. 

Tim zaključcima obavezani su predstavnici RS u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je ranije najavio da će na današnjoj sjednici zatražiti raspravu o odgovornosti predsjedavajućeg Željka Komšića zbog imenovanja novog stranog sudije kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava, navodeći da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Iz Komšićevog kabineta su odgovorili da je pismo stiglo istovremeno za sva tri kabineta. 

Očekuje se konferencija za medije, koju je Dodik najavio u 13:45 sati, dok će se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović medijima obratiti u 14 sati.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine okončana nakon samo deset minuta / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.