Prema novim istraživanjima lan bi se mogao koristiti u liječenju  poremećaja rada bubrega, za smanjivanje holesterola, liječenje arteroskleroze i lakših problema u menopauzi. Sjemenke lana su bogate omaga 3 nezasićenim masnim kiselinama koje stite od problema sa srcem i cirkulacijom, te imaju protuupalna svojstva.

Ono što morate znati ukoliko želite upotrebljavati ove sjemenke, jeste da one moraju biti svježe samljevene, jer nakon deset minuta od mljevenja njihova hranjivost opada. Kao blagi laksativ djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže, te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.

Laneno sjeme, također, djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva. Za tu namjenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od sjemena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorni učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva.

Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju holesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi. Laneno ulje koristi se kao oblog kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa.

Potrebno je da znate i da pripravci od lana nisu preporučljivi oboljelima od raka prostate. Ne kombinirajte lan s drugim laksativima i preparatima za omekšavanje stolice. Ne upotrebljavajte lan tokom trudnoće i dojenja.


Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Sjemenke lana pomažu kod upale sinusa i tegoba s kožom / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.