Sjeverna Koreja objavila je danas da je našla lijek koji može da spriječi i izliječi bolesti kao što su MERS, ebola, SARS i sidu.

Zemlja koja se drži vrlo zatvoreno nije za ovo dala nikakve dokaze i ta tvrdnja će najvjerovatnije biti prihvaćena sa velikim skepticizmom, navodi agencija AP i dodaje da je Sjeverna Koreja poznatija po svom nuklearnom programu koga razvija uprkos kritikama iz svijeta.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencja KCNA javila je da su sjevernokorejski naučnici razvili lijek Kumdang-2 od ginsenga i drugih sastojaka, prenosi B92.

Sjeverna Koreja se hvalila istim lijekom tokom epidemije ptičjeg gripa 2006. i 2013. godine. Ova objava data je dok se u suparničkoj Južnoj Koreji bore sa epidemijom bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u kojoj je umrlo oko dvadeset ljudi, a više od 160 je inficirano prošlog mjeseca.

Ne postoji vakcina za tu bolest. MERS je otkriven 2012. i najčešće se od njega obolijeva u Saudijskoj Arabiji. Pripada porodici koronavirusa poput obične prehlade i SARS-a i može izazvati groznicu, probleme s disanjem, upalu pluća i otkazivanje bubrega.

Vjeruje se da je virus prvo prenesen s kamila, ali se može prenositi i preko ljudskih tjelesnih tečnosti.

 

/Nezavisne novine

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.