Gužve u većini ambulanti
Skače krvni pritisak zbog lošeg vremena: Povećan broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama

Nagli pad temperature, ponovo će najviše osjetiti srčani bolesnici, pa im se savjetuje redovno uzimanje terapije

Autor: A. NUHANOVIĆ

Nestabilno vrijeme praćeno visokim temperaturnim oscilacijama, po ko zna koji put donijelo je zdravstvene probleme i uzrokovalo gužve u većini zdravstvenih ustanova širom zemlje.

Tokom jučerašnjeg dana u dom zdravlja na području Srednjobosanskog kantona primljen je pacijent kojem su ljekari izmjerili pritisak koji je „skočio“ na 310!

Srčani udari

– Nije ovo jedini pacijent koji nam se javio s povišenim pritiskom. To nam se dešava kada imamo ovako nagle promjene vremena, pa pritisak ide do 250, a evo sada i iznad 300. Inače, posljednjih nekoliko dana imali smo dvostruko veći broj pacijenata. Većina pacijenata javila se zbog glavobolje, sa simptomima vrtoglavice i gubicima svijesti – kazali su nam u tom domu zdravlja.

Ljekari upozoravaju da promjena vremena katastrofalno djeluje na cirkulaciju i krvotok, a osim starije populacije, pogađa i tinejdžere.

– Pacijenti nam se najčešće javljaju zbog poremećenog srčanog ritma, neki su se žalili na trnjenje udova. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana imamo i više od pet infarkta dnevno, jer srčani bolesnici najteže podnose ove promjene. Bilo je dosta pacijenata, tinejdžera, ali i onih malo starijih koji su ljekarsku pomoć potražili zbog bolova u grudima i gušenja. Tu više nema nikakvog pravila. Nekad stariji bolje podnose ove promjene nego mladi – tvrde ljekari.

Redovna terapija

Naruku nam ne ide ni prognoza meteorologa, koji i za naredne dane najavljuju nestabilno vrijeme.

Ljekari navode da će nagli pad temperature ponovo najviše osjetiti srčani bolesnici, pa im se savjetuje redovno uzimanje terapije.

Preporučuju i postačima da se odmah jave ljekaru ako osjete nemoć, vrtoglavicu ili bolove u prsima.

Grupe na koje vrijeme najviše utječe

Reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, hipotoničari, ljudi sa psihozama

(Autor: Avaz)