Učenici u Republici Srpskoj (RS) u udžbenicima iz Istorije uskoro bi mogli da izučavaju i određene podatke o posljednjim ratnim dešavanjima, onako kako ih vide u tom bh. entitetu.

Iako su pojedini mediji javili da će se opširnije izučavati nastanak RS-a, ko je bio Ratko Mladić, Radovan Karadžić, odnosno ko je bio u vojnom i političko rukovodstvu ‘90. godina u RS-u, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a za Fenu tvrde da neće biti sadržaja kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević odobrio je nove nastavne programe iz Istorije za deveti razred osnovnih škola i treći i četvrti razred gimnazije.

– U skladu s tim, u udžbenicima iz istorije nalaziće se određene činjenice o dešavanjima na prostoru BiH u periodu od 1990. do 1995. godine, ali ne i sadržaj kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine – tvrde iz tog resora Vlade RS-a.

Autori udžbenika istorije za deveti razred osnovne škole i treći i četvrti razred gimnazije poštovat će, kako su dodali, preporuke Vijeća Evrope iz 2005. godine, kojima je predviđeno da se događaji iz proteklog rata ne interpretiraju djeci na način koji širi mržnju i stvara neprijateljstvo.

Podsjećaju i da se Republika Srpska pridržavala Sporazuma koji su po uputstvu OEBS-a potpisali ministri obrazovanja entiteta i kantona/županija 2005. godine, kojim je precizirano da se u istoriji ne izučavaju sadržaji građanskog rata u BiH koji bi imali uvredljive sadržaje po druge narode.

– Analizirajući šta se radi u Federaciji BiH, utvrdili smo da se, bez obzira na spomenuti sporazum, izučava taj period i to na pogrdan i uvredljiv način prema RS. Mi želimo da učenici u RS steknu objektivnu sliku o događajima koji su se desili u tom vremenskom periodu – navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.