Na lokalitetu Stovrela, nekoliko kilometara od Cazina, proteklog vikenda počelo je s radom skijalište, koje je u značajnoj mjeri obogatilo turističku ponudu ovog grada.

Zahvaljujući sistemu za proizvodnju vještačkog snijega formirana je ski-staza za djecu, tako da veliki broj mališana, ali i odraslih, može uživati u zimskim radostima i pored toga što još nema snijega.

“Ova staza samo je mali dio onoga što planiramo uraditi u budućnosti. Izgradili smo hidrantsku mrežu za vještačko osnježavanje i proizveli prvi ovogodišnji snijeg. Zbog izuzetno velike zainteresovanosti potrudićemo se da ove godine u upotrebu pustimo i veliku stazu”, rekao je Muhamed Handanagić, vlasnik ovog sportskog kompleksa.

On je sredinom prošle godine potpisao s Ministarstvom privrede USK ugovor za izgradnju ovog sportskog objekta i uložio velika sredstva u realizaciju projekta.

“Područje Cazina pruža izvrsne uslove za razvoj zimskog turizma i sve do sada taj resurs bio je potpuno neiskorišten. Zahvaljujući vještačkom snijegu, sezona ni u jednom trenutku neće doći u pitanje, svi će moći uživati u zimskim radostima”, istakao je Handanagić.

On je dodao kako je čitav lokalitet tako uređen da će u ostalim mjesecima biti atraktivna destinacija za šetnju i ostale sportske aktivnosti.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić kaže kako je koncesija dodijeljena na period od 30 godina i da je svemu prethodila izrada studije ekonomske opravdanosti.

“Obavljene su sve potrebne administrativne radnje, gradske vlasti u Cazinu dale su zeleno svjetlo i ovo je projekat kojim obogaćujemo turističke sadržaje. Pokazalo se da je turizam jedna od privrednih grana koja doživljava najveći rast u Unsko-sanskom kantonu i to treba iskoristiti”, kazao je Kadirić.

Inače, ovo će biti tek drugo uređeno skijalište na području Unsko-sanskog kanton, budući da jedno takvo postoji na planini Oštrelj, nadomak Bosanskog Petrovca.

(nezavisne.com)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.