Škola iz afere “Diploma” traži poništavanje dokumenata koje je stekla novinarka

N1

Gostujući u Danu uživo na N1, novinari Žurnala Azra Omerović i Avdo Avdić govorili su o aferi “Diploma” u kojoj je Omerović za 17 dana uspjela steći diplomu medicinske škole. Kako je Avdić kazao, škola Multilingua iz Sanskog Mosta koja je izdala spornu diplomu poslala je dopis uredu Vlade Unsko-sanskog kantona u kojem traže proglašenje dokumenta nevažećim zbog “proceduralnih pogrešaka”.

Kako je Avdić naveo, Vlada USK je odbila ovo da objavi u Službenom listu.

“Ovime priznaju da su izdali diplomu. Ako su mogli gluplji potez napraviti, to je ovo, ovo je priznanje krivičnog djela”, poručio je novinar Žurnala.

Prema informacijama koje ima, navodi Avdić, državno tužilaštvo razmatra mogućnost da otvori istragu protiv novinara Žurnala.

“Ali, nema problema nikakvih. Ako smo mi ti koji treba da platimo cijenu ovoga, mi smo spremni”, kazao je Avdić.

Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona za N1 je kazao da je ministarstvo oformilo komisiju koja će se baviti aferom “Diploma” u tom kantonu, te da je MUP USK izuzeo svu dokumentaciju vezanu za pomenuti slučaj.

Podsjećamo, bez prisustva ijednom času, za svega sedamnaest dana, u prazničnom periodu, novinarka Žurnala završila je srednju medicinsku školu. Vrlodobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Na svoje ime i prezime.

Ekipa Žurnala je istražila priču o kupovini diploma potrebnih za prekvalifikaciju.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...