Škole “Maarif” odgajaju dobre ljude

Sponzorisani tekst

Turska fondacija „Maarif“ je utvrđena zakonom donešenim u Parlamentu Republike Turske i jedina je ovlaštena ustanova koja predstavlja zemlju na polju obrazovanja u inostranstvu.

Fondacija „Maarif“ ima svoja predstavništva u 52. zemlje svijeta, a u 95 zemalja uspostavila je službeni kontakt u području obrazovanja. U 35 zemalja odvijaju se obrazovne aktivnosti na dva univerziteta i u 265 škola. Škole „Maarif“ pohađa 29.000 učenika. U 38 zemalja potpisan je protokol o saradnji. Fondaciju krasi i 30 učeničkih domova.

Škole “Maarif” u Sarajevu

Škole „Maarif“ u Sarajevu započele su svoje aktivnosti u kampusu na Mojmilu 2018. godine. U njima se učenici predškolskog, osnovnog i srednjeg nivoa obrazovanja pripremaju za budućnost. Obrazovanje se odvija na bosanskom jeziku. Od 5. razreda osnovne škole predmeti prirodnih nauka, uz matematiku i informatiku, izvode se na engleskom jeziku. Od predškolskog obrazovanja nudimo engleski i turski jezik kao prvi i drugi strani jezik.

Škole „Maarif“ će kao privatna škola na polju društvenih aktivnosti, školskih izleta, takmičenja, državnih i međunarodnih programa ostaviti neizbrisivi trag kod svakog učenika.

U našoj školi učenici će steći prednosti i mogućnosti koje nudi moderno obrazovanje. Savremene tehnologije – pametne table, kompjuterska sala, časovi robotike, programiranja, lego-makera, umnih igara, atelje za vizualne umjetnosti, kabinet za muziku i profesionalna sportska sala očekuju učenike koji žele vrijedno učiti.

Odgajamo dobre ljude za dobrobit svijeta

Škole „Maarif“ svoju filozofiju obrazovanja temelje na odgoju dobrih ljudi. Naša škola prihvata čovjeka kao svojevrsno i od rođenja dragocjeno biće, koje je sklono dobru i želi se razvijati i napredovati uz kvalitetno obrazovanje. Pod pojmom ‘dobri ljudi’ podrazumijevamo ljude oplemenjene znanjem i vještinama shodno vremenu u kojem žive, ljude razvijenog kritičkog mišljena koji svijet posmatraju iz naučne perspektive. Oni gaje plemenite ljudske i kulturne vrijednosti, obazrivi su prema okolini i živim bićima i poštuju prava svih ljudi. Njihov duh, tijelo i razum u ravnoteži su i obdareni su kolektivnom sviješću voleći svoju porodicu, domovinu i narod. Uvijek djeluju uz osjećaj samilosti i pravde i obavezuju se da će svojim potomcima ostaviti miran i sretan svijet u kojem će živjeti. Produktivni su i društveno odgovorni pojedinci.

U sarajevskim školama „Maarif“ svako dijete je posebno

U našim školama svaki pojedinac je važan i smatra se draguljem. Najbitnija stvar u obrazovanju jeste usmjeravanje jedinke ka dobru i otkrivanje dragulja u njoj. Koncept obrazovanja škola „Maarif“ vrednuje individualne razlike kod ljudi, te pronalazi jedinstvene osobine i sposobnosti kod svakog učenika izgrađujući time njegovu ličnost. Na taj način ‘osoba s ličnošću’, uz osobine koje nosi od rođenja, usvaja tradiciju, znanje i mudrost svoga društva, i zbog toga je jedinstvena. Koncept škola „Maarif“ zaista cijeni karakteristike i interese svojih učenika dok ih obrazuje.

Posjedujemo inovativni obrazovni pristup uzimajući u obzir očekivanja informacionog doba

Naše škole u Sarajevu obrazovanje temelje na zajedničkoj ljudskoj baštini, te potenciraju inovativni koncept obrazovanja koji se temelji na vrijednostima i vještinama posvećujući posebnu pažnju na različitost kultura, nacionalne i lokalne elemente. Uzimajući u obzir očekivanja i zahtjeve informacionog doba, nude okruženje za učenje matematike, prirodnih, društvenih nauka i jezika, uz učinkovito korištenje informacionih i komunikacijskih tehnologija. Sprovode teorijsku i praktičnu nastavu s ciljem razvijanja korisnih vještina.

U svijetu u kojem su zanimanja sve raznovrsnija i promjenjiva učenici dobivaju interdisciplinarno obrazovanje zvano STEAM (nauka – tehnologija – inženjerstvo – umjetnosti – matematika), koje se bazira na projektima. U tom kontekstu učenici škola „Maarif“ uz pomoć odjeljenja za informacione i komunikacijske tehnologije, robotiku, kodiranje i umne igre razvijaju analitičke i misaone sposobnosti koje su primjenjive na razne oblasti.

Mi brinemo o ljudskim i lokalnim vrijednostima

Vrijednosti igraju važnu ulogu u razvoju i napredovanju pojedinaca i društava doprinoseći zdravom funkcioniranju međuljudskih odnosa. Temeljne vrijednosti škola „Maarif“ u Sarajevu su: pravda, prijateljstvo, poštenje, samokontrola, strpljenje, poštovanje, ljubav, odgovornost, patriotizam i dobročinstvo. Uvažavamo temeljne ljudske vrijednosti, ali i vrijednosti koje svako društvo oblikuje za sebe.

Saradnja sa drugim institucijama

Škola “Maarif” su već za nekoliko mjeseci svog postojanja uspostavile izuzetnu saradnju sa lokalnom zajednicom, ostalim obrazovnim ustanovama i zvaničnim institucijama Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. U martu nam je povjerena uloga domaćina takmičenja za najbolje učenike iz matematike i fizike. Vrlo uspješno realizovano.

Saradnja sa nevladinim sportskim i kulturnim organizacijama je na zavidnom nivou, a mnogi klubovi u večernjim satima koriste našu sportsku salu za svoje aktivnosti i rad sa djecom i odraslim.

Nastavljamo s radom u pravcu dobijanja IB, IGCSE akreditacije

Škole „Maarif“ u Sarajevu krenule su u pravcu usvajanja IB i IGCSE (Cambridge) programa, inovativnih međunarodnih programa koji zadovoljavaju zahtjeve vremena u kojem se učenici obrazuju. U tu svrhu sarajevske škole „Maarif“ pripremaju ljudske resurse, fizičku i obrazovnu infrastrukturu kako bi dobili međunarodne akreditacije.

Upis u prvi razred i ispit za stipendiju

„Maarif“ škole Sarajevo (Maarif Schools of Sarajevo) na adresi Hasiba Brankovića 2A, Mojmilo,

vrše upis učenika u prvi razred osnovne škole u periodu od 01. do 30. aprila 2019.godine, svakim radnim danom od 13:00 do 17:00 sati.

 Testiranje za stipendije za učenike od I do IX razreda osnovne škole, kao i za učenike I-og i II-og razreda gimnazije održaće se u subotu,

13. aprila 2019. godine u 10.00 sati u kampusu škola „Maarif“ na navedenoj adresi!

Prijave za ispit za stipendiju mogu se izvršiti putem aplikacije na web stranici:www.maarifschools.edu.ba

odnosno direktno na link: https://goo.gl/forms/lPmbRpBpQhOvp64H2

Sve dodatne informacije možete dobiti i lično kod sekretara škole ili putem telefona: 033 257 267 ili 062 271 009 .

(Autor: Avaz)