Jedna studija sprovedena u Britaniji je pokazala da je 15% djevojaka imalo problem da priušti sanitarne proizvode, a čak 19% je prešlo na korištenje manje pogodnih proizvoda zbog troškova.

Takođe postoji i pravi problem kada je riječ o stigmi koja okružuje samu ideju menstruacije. Nedavna studija je otkrila da se 74% djevojčica starosti do 14 do 21 godinu u Britaniji stide da kupe ženske sanitarne proizvode.

Upravo zato se škotski Parlament sprema da donese zakon koji bi ih učinio prvom zemljom na svijetu u kojoj su ženski sanitarni proizvodi besplatni. Tako će „svi kojima su potrebni“ imati „relativno jednostavan“ pristup takvim proizvodima uz „razumnu privatnost“. 

Ovakav potez bi predstavljao istorijski događaj u pokretu koji se zalaže za to da se proizvodi za održavanje menstrualne higijene učine osnovnim ljudskim pravom.

Škotska zakonodavka Monika Lenon je predložila Škotski zakon o proizvodima za menstruaciju, navodeći da „To nisu luksuzne stavke. Ovi proizvodi su istinski neophodni i niko u Škotskoj ne bi trebao biti primoran da živi bez proizvoda za menstruaciju“, dodajući i da je ovdje riječ i o „menstruaciji sa dostojanstvom.

Ovaj zakon bi proizvode učinio dostupnim u apotekama, omladinskim centrima i centrima zajednica.

Prije dvije godine Škotska je postala prva zemlja u kojoj su sanitarni proizvodi postali besplatni u svim školama, koledžima i univerzitetima.

„Nastavićemo dalje sa aktivnostima po kojima smo svjetski predvodnici u promovisanju dostojanstva kada je riječ o menstruaciji te djelovati putem šeme sertifikacije kako bismo podstakli organizacije da  učine dostupnima besplatne proizvode“, rekla je Ajlin Kembel.

Nažalost, proizvodi za menstruaciju u Britaniji se i dalje oporezuju u iznosu od 5%. Bivši premijer Dejvid Kameron je pokušavao pronaći načine da ga eliminiše, ali je to bilo nemoguće zbog pravile Evropske unije.

Trenutno postoji samo 13 zemalja na svijetu koje ne oporezuju proizvode za menstruaciju. U Sjedinjenim državama, samo 15 država nema porez na ove proizvode.

Siromaštvo u kontekstu menstruacije je veliki problem i u Sjedinjenim državama, iako postoje neka nastojanja da se ukine porez. Jedno istraživanje je pokazalo da je gotovo svaka peta Amerikanka ili napustila školu ranije ili je u potpunosti propustila zato što nije imala proizvode za menstruaciju.

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Škotska je prva zemlja na svijetu u kojoj su ženski sanitarni proizvodi BESPLATNI / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.