Igrač Manchester Cityja Bernardo Silva se još prije dva mjeseca našalio na Twitteru sa svojim suigračem Benjaminom Mendyjem, no to nije baš najbolje sjelo svima. On je svog suigrača usporedio s jednim likom iz crtića, objavivši njegovu fotografiju iz djetinjstva.

Portugalca su odmah mnogi optužili za rasizam, a engleski nogometni savez se baš ‘nasmijao’ na njegovu šalu te su ga suspendirali na jednu utakmicu te mu odrezali kaznu od 55.000 eura. 

– Igrač Manchester Cityja je prekršio pravilo E3(1) koje kažnjava svako rasističko ponašanje ili ponašanje koje narušava ugled Premier lige i sporta općenito. Prema pravilima kažnjiva je svaka objava koja direktno ili indirektno sadrži referencu na rasizam ili bilo koji oblik netolerancije – piše u službenom priopćenju.

Silva je na Twitteru objavio fotografiju svog kolege iz mlađih dana te ga usporedio s tamnoputim likom koji je bio zaštitni znak španjolske marke slatkiša Conguitos.

Foto: Twitter/Screenhot

Ubrzo je tu objavu i obrisao nakon što su mu se javile brojne organizacije, poput ‘Kick it out’, koje se bore protiv diskriminacije te su ga nazvali rasistom.

Mendy je sve prihvatio u šali i uopće se nije naljutio, a trener Cityja Pep Guardiola je tada stao na stranu Portugalca koji se ipak nije izvukao te će jednu utakmicu gledati s tribina.

– Ne znam što će se dogoditi. Trebali bi se fokusirati na druge stvari, ne znaju o kome pričaju. Bernardo je jedan od najdivnijih ljudi koje sam upoznao u životu. Govori četiri ili pet jezika, to najbolje govori koliko je otvorenog uma i Mendy je jedan od njegovih najboljih prijatelja. Poput braće su. To nema veze s bojom kože, nacionalnošću ili bilo čime drugim – rekao je Pep pa nastavio:

– Na slici se ne radi o boji kože. Uzeo je fotografiju Benjamina kad je bio mlad i povezao je s ovim crtićem, izgledala je poprilično slično – pričao je tada Guardiola.

Nakon što su ga brojne organizacije osudile, Silva je stavio novu objavu na Twitter.

Foto: Twitter

– Ne možeš se više ni šaliti s prijateljima. Vi ljudi… – napisao je Portugalac.

Silva i Mendy su već godinama jako dobri prijatelji, a zajedno su igrali i u Monacu. No očito smo u vremenu kada se više ne smiješ našaliti ni u javnosti. Silva se našalio pa je dobio lekciju da bi ipak mogao možda manje koristiti društvene mreže.

 

Izvor: Zdravko Barišić / 24sata.hr