Svi goraždanski frizeri inicirali su, a potom i sudjelovali u humanitarnoj akciji „Šišanjem za zdravlje“, koja je uz podršku Udruženja „Stari zanati“ održana u Biznis centru. Brojni Goraždani odazvali su se na njihov poziv, za novu frizuru izdvojili novčani iznos u skladu sa mogućnostima, a veliki broj njih došao je samo kako bi pomogao ovu nesvakidašnju humanu akciju. Prihod je namijenjen članovima Udruženja oboljelih od cerebralne paralize, Udruženja za pomoć mentalno oboljelim osobama i Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“. 

– Ovo je jedna nova ideja koju su pokrenuli frizeri i svih 16 frizera danas je tu. Nadam se će akcija prerasti u tradiciju, a zahvalan sam našim zanatlijama koji su pokazali da imaju dušu, jer oni su i u ratu pokazali koliko znače našim građanima – kazao nam je Safet Efendić predsjednik Udruženja „Stari zanati“

Muški frizer Nihad Hubjer salon u Goraždu otvorio je prije 18 godina. 

– Inicijativa je krenula od nas kolega, frizera, jer željeli smo pomoći ljudima kojima je to potrebno. Pozivam i druge branše da se uključe u ovakve akcije jer ovo je stvarno dobra priča – kaže Hubjer.

Miralem Hrelja za par mjeseci obilježit će 30 godina rada.

– Ovo je prvi put da u 30 godina mog rada imamo ovakvu akciju i nadam se da neće biti i posljednji – ističe Hrelja.

Udruženje „Biser“ trenutno ima oko 40 članica, oboljelih od karcinoma. 

– Jako pozitivno me je iznenadilo što su se ovi veliki ljudi sa malim, obrtničkim radnjama, sjetili nas, što imaju razumijevanja i prate rad ovih udruženja. Nadam se da će ovo biti podstrek građanima, većim privrednicima, ali i vladi BPK i Gradu Goražde da trebaju obratiti pažnju na populaciju koja je oboljela, bez obzira o kojem udruženju se radi – kazala nam je Mersiha Pecikoza, predsjednica Udruženja.

– Naše udruženje broji 68 članova i nažalost nisu svi blizu grada. Od srca se zahvaljujem ovim ljudima. Ovo je nešto jako veliko, jer mi i opstajemo zahvaljujući našim građanima, ljudima dobre volje. Po svima drugima mislim da ne bismo postojali uopće – dodaje Emira Hodžić, predsjednica Udruženja za pomoć mentalno oboljelim osobama.

U akciji koja je trajala tri sata prikupljeno je 1.606 KM.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Skupili 1.606 maraka za bolesnu djecu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.