Skupština Unsko-sanskog kantona: Vlada neće biti žirant Cazinu


Radi se o kratkoročnom zaduženju Vlade USK-a od sedam miliona KM, koje je jučer usvojeno, te kreditu po transakcijskom računu od četiri miliona sa Vladom USK-a kao žirantom i milionom KM na teret Općine Cazin, koji nije dobio podršku.

1.270.000 KM za gorivo

Nepopularne mjere zaduženja opći su trend u USK-u, a sedam miliona za tekuću likvidnost, odnosno isplate plaća budžetskim korisnicima uveo je još bivši premijer Hamdija Lipovača. Za pet godina uzimanja owerdrafta, Vlada USK-a je banci platila miliona maraka kamata.

– Deset miliona KM imali smo više punjenja budžeta od ubiranja PDV-a, također smo u 2015. digli 16,5 miliona dugoročnog kredita na ime izmirivanja ranijih obaveza, ali ih očigledno nismo riješili. Tražim da se utvrdi koliki je tačno dug budžeta, te da se donese plan sanacije kako bi se ikad izišlo na zelenu granu, tražio je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Mirvet Beganović (Laburisti).

Ministar finansija Zikrija Duraković napomenuo je da je prošlogodišnji kratkoročni kredit od sedam miliona već otplaćen, a da su uz dogoročni od 16,5 miliona ostvarili i prihode od 173 miliona KM.
– Od toga, 23 miliona smo utrošili na raniji dug i isplatili smo 12 plaća, što je 123 miliona maraka, kazao je Duraković.

Uz 11 miliona finansiranja kamata i otplata kredita, Vlada je imala i 670.000 troškova struje, 980.000 za PTT usluge, 1.270.000 za gorivo i još mnogo drugih troškova, a svi grantovi su bili oko 15 miliona.
Na takav izvještaj poslanik Ekrem Prošić Maršal (DF) je napomenuo da su 2002. godine imali budžet oko 90 miliona te da je danas on veći od 200 miliona. Poslanik Hajrudin Halilović (A SDA) je napomenuo da su tada plaće bile duplo niže, kao i cijene goriva, a da je bilo i manje zaposlenih na budžetu.

– Nisu plate značajno povećane, a penzije su bile 300 maraka onda i danas. Naši paušali bili su 300 maraka, a danas su dvije hiljade, ali broj zaposlenih na budžetu je najveći razlog dubioze, za šta su zaslužne stranke na vlasti, istakao je Prošić.

Poslanik Damir Hodžić (SDA) je pozvao opoziciju da glasa za kratkoročni kredit, u želji da se do kraja mandata ove vlade owerdraf kredit ukine. Međutim, opozicija je bila protiv, ali je kredit usvojen sa 17 glasova za.

Druga odluka o kreditu za zaključivanje ugovora o podršci projektu izgradnje glavnog kanalizacionog sistema u općini Cazin, u kojem je Vlada trebala biti žirant, izazvala je još više rasprave.
– Kanton bi posebnim ugovorom sa komunalnim preduzećem bio zadužen od aktivacije ovog kredita, a u krajnjem slučaju bio bi obezbijeđen mehanizam naplate, gdje bi Vlada kroz obustavljanje dijela javnih prihoda Cazinu sebe zaštitila. To su prihodi od 2,5 miliona godišnje, obrazložio je načelnik Cazina i lider A SDA Nermin Ogrešević, koji je već drugu sjednicu za redom gost na Skupštini.

Agrokomerc i bolnica

Istakao je da je ispolitizirano nešto što je za Cazin uspjeh, jer uz ovaj kredit bilo bi aktivirano 12 miliona bespovratnih sredstava. No, koalicija SDA – A SDA je ovdje pala na testu. Protiv ovog zaduženja govorio je Sanel Mahić (SDA) iz Sanskog Mosta.

– Sanski Most je radio kanalizaciju i mi nismo tražili od Vlade da nam bude žirant, kazao je Mahić.
Poslanici iz SDA Bihać su govorili da i Bihać ima projekt za kanalizaciju, gdje Vlada nije žirant, ali su to smatrali dobrom idejom i htjeli su podržati A SDA. Laburisti su opet bili protiv, jer prošle godine nisu bili podržani za Agrokomerc, dok je Amir Murić, bivši ministar zdravstva iz SDP-a, bio protiv, jer njega ni SDA ni A SDA nisu podržale prilikom nastojanja da se podigne kredit za Kantonalnu bolnicu.
Glasovima poslanika SDA koji su bili suzdržani zadan je udarac koaliciji sa A SDA, što bi moglo biti početak krize u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti USK-a, u koju SBB još nije ni ušao, pa ni tri poslanika ove stranke nisu glasala za kredit.

Olako odbačeni ciljevi

Predsjednik Kluba A SDA Rasim Pajić je bio razočaran neusvajanjem kredita za kanalizaciju u Cazinu, naglasivši da je Kanton dužan pomagati lokalnoj zajednici.

– Tako je bar navedeno u strategiji rada Vlade. Zašto se onda navode ciljevi koji se tako olako odbacuju. A šteta je utoliko veća jer se gube bespovratno i donatorska sredstva predviđena za projekt, te se sramotimo i prema stranim investitorima, kazao je Pajić.

Poslanik DF-a Farko Hodžić ga je posjetio da je i Općina Cazin prije samo pet dana usvojila kratkoročni kredit od 400.000 i dugoročni od 1.600.000 maraka.

//oslobodjenje.ba0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...