Na prvoj redovnoj sjednici Skupštine Unskosanskog kantona zakazanoj za 6. mart poslanici bi trebali razmatrati nacrt ovogodišnjeg budžeta te još nekoliko finansijskih dokumenata ustanova koje se vežu uz budžet.

Planirana je i rasprava o programu rada Skupštine USK za ovu godinu, te prijedlog reprograma obaveza po osnovu kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Predsjedavajući Skupštine Agan Bunić kazao je da će biti razmatran i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i program rada ovog zavoda.

Kako je najavljeno, do kraja marta trebala bi biti održana još jedna redovna sjednica Skupštine na kojoj bi trebao biti usvojen budžet kao najvažniji finansijski dokument kantona, a Bunić pojašnjava da je namjera i Vlade i Skupštine što prije završiti proceduru donošenja budžeta za 2019. godinu.

Na ovom skupštinskom zasjedanju trebale bi biti imenovane privremene skupštine u poduzećima kojima je kanton osnivač, a koje trenutno nemaju upravljačke strukture.

Radi se šumskom privrednom društvu “Unsko-sanske šume”, Unsko-sanskim novinama i Radioteleviziji USK-a, koji su do sada prošli bezbroj puta procedure privremenih imenovanja upravljačkih tijela.

– Gledat ćemo da ovo budu jedina privremena imenovanja u ovom mandatnom periodu te da se kroz redovnu proceduru i redovan konkurs imenuju stalni članovi u skupštinama tih društava – zaključio je Bunić.

Povodom predstojećeg Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 1. marta, zakazana je i svečana sjednica Skupštine Unskosanskog kantona koja bi trebala biti održana u četvrtak, 28. februara.

(Vijesti.ba)