U Bihaću je nekoliko minuta nakon 10 sati, kako je i najavljeno, počela 13. redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na čijem dnevnom redu se nalazi 13 tačaka.

Odmah na početku sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK, Razim Halkić, najavio je dopunu dnevnog reda sa dvije tačke koje je predložio premijer USK, Mustafa Ružnić. Premijer se potom obratio građanima, objasnio i dopune, ali i ostale tačke, te pozvao zastupnike da iste podrže, s obzirom na to da nakon tri sata trajanja sjednice slijedi dezinfekcija prostorija.

Kada je u pitanju dopuna dnevnog reda, radi se o prijedlogu Zakona o turizmu i prijedlogu Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica za korištenje zdravstvenog osiguranja u USK.

Na ove dopune reagovala je zastupnica SDP-a u Skupštini USK, Fatka Kulenović, rekavši da je materijal za dopunu stigao prekasno i nije bilo vremena za iščitavanje materijala, te zamolila da se ova praksa ne nastavlja, s obzirom na to da, kako je rekla, postoji period u kojem se podnose dopune. S njom se složio i zastupnik SDA, Nijaz Hušić, koji je kazao da će SDA podržati ove dopune. Dodao je i da je ovo jedan od najgorih saziva Skupštine, s obzirom na rad jer su, kako je rekao, u ovome periodu održali samo 13 sjednica, a tokom pandemije korone virusa nijedna nije održana.

Na koncu, dopune dnevnog reda su usvojene. Sa 23 glasa za i četiri suzdržana potrebnu podršku je dobio prijedlg Zakona o turizmu, te sa 23 glasa za, pet suzdržanih i dvoje koji nisu glasali, usvojen je prijedlog Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica za korištenje zdravstvenog osiguranja u USK.

Dnevni red od 13 tačaka i dvije dopune usvojen je sa 24 glasa za, dva suzdržana i četiri zastupnika nisu glasala.

Kako je usvojen zapisnik sa prethodne sjednice, zastupnici su prešli na zastupnička pitanja.

Autor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.