Slišković: Nismo zaslužili plasman na Svjetsko prvenstvo

fokus.ba

Nismo dobili nijednog ozbiljnog protivnika u minulim kvalifikacijama, pa samim tim nismo ni zaslužili plasman na Mundijal u Rusiji, smatra Blaž Slišković, nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Analizirajući uzroke i posljedice neuspjeha “zmajeva” u borbi za odlazak u Rusiju, aktuelni trener bh. šampiona i lidera Zrinjskog naglašava da je kvalitet primaran, a bh. tim ga u ovom trenutku nema. Podsjetio je da velika većina bh. fudbalera nije standardna u svojim klubovima, pa dolaskom u reprezentaciju nerijetko sputavaju i one rijetke koji su u top formi i nezamjenjivi u svojim ekipama poput kapitena Edina Džeke.

“Mi praktično u ovim kvalifikacijama nismo dobili ni Grčku, ni Belgiju, pa onda i ne zaslužujemo da idemo u Rusiju. Šta ćemo na SP kad ne možemo pobijediti jednu Grčku, koja je u ovom trenutku katastrofalna. Kvalitet je primaran, a mi u ovom trenutku zaista nemamo takav kadar da bismo sebi mogli priuštiti odlazak na svjetsku smotru”, rekao je u razgovoru za “Nezavisne” Blaž Slišković.

Šta treba promijeniti?

Govorimo konstantno da moramo podmlađivati reprezentaciju, moramo se okrenuti više igračima iz domaćeg prvenstva, ima tu kvaliteta, dobar je ovaj, onaj, a nikad nikoga ne zovemo.

Poziv za Belgiju i Estoniju je dobio Nemanja Bilbija?

Tačno, i sve se završilo na pozivu. Igra u fantastičnoj formi i zar nije zaslužio da mu se da prilika i preko njega da se da podsticaj ostalim igračima iz domaćeg prvenstva. Nemam ja ništa protiv toga da se zovne neko iz Amerike. Haris Medunjanin je zaista kvalitetan, ali on dolazi preko bare, putuje tri dana, dođe umoran, da bi odigrao praktično najznačajniju utakmicu protiv Belgije. A imamo domaćeg igrača u životnoj formi koji sjedi na klupi. To tako ne može, ljutio se neko ili ne, ali ne može.

Smatrate da internacionalci dobijaju previše prostora?

Iscrpićemo igrače izvana za nekoliko godina i šta onda? Ja predlažem da preskočimo jedne kvalifikacije – preskočiti u smislu stvaranja ekipe sa mladim igračima, pa ćemo za tri godine imati situaciju u kojoj će svaki igrač stasati, imati desetak utakmica u nogama i iskustvo, pa ćemo se sa takvim kadrom boriti za sljedeće SP. Ali ne, kod nas je sve na ho-ruk.

Mislite li da pojedini igrači u reprezentaciji ne igraju kao u klubovima?

Ja ne vjerujem da se ijedan igrač štedi kad igra za reprezentaciju. Njima je sigurno i čast i velika obaveza nositi grb BiH. Tu nema sumnje, ali treba razumjeti da pojedini igrači, čak njih više od 50 posto, u svojim klubovima nisu standardni. Onda nije isto Edinu Džeki igrati sa nekim, recimo, Muhamedom Bešićem, koji praktično nema minutažu u Evertonu, a onda u reprezentaciji odigra od prve minute. Daleko od toga da Bešić nije kvalitetan igrač, ali teško da može imati kvalitetnu suradnju sa Džekom koji je u ful formi. Samim tim ni Džeko ne može da bude uvijek na vrhunskom nivou kao u Romi. Sve je to uzročno-posljedično.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...