Pandemija koronavirusa je globalni šok koji pogađa sve zemlje svijeta, a mala, otvorena ekonomija BiH nije iznimka. Privreda BiH relativno je čvrsto povezana s globalnim lancima opskrbe, a privremeno zaustavljanje proizvodnje velikih multinacionalnih kompanija negativno utječe i na njihove dobavljače u BiH. Kazala je za „Avaz“ Manuela Nesl (Naessl), direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH.

Istakla je da dodatni učinci dolaze od hitnih zdravstvenih mjera za suzbijanje epidemije. 

– Doznake iz inozemstva bile su na nivou od oko 11 posto BDP-a i važan su pokretač potrošnje u prethodnim godinama, ali ove bi se godine mogle smanjiti jer bi radnici u zapadnoj Evropi mogli primati niže plaće ili čak izgubiti posao – pojasnila je.

Prema njenim riječima, BiH ipak spada među otpornije zemlje, s umjerenom javnom zaduženošću, malom ovisnošću o robnom izvozu ili turizmu, dobro kapitaliziranim i likvidnim bankarskim sistemom i s relativno dobrom zdravstvenom zaštitom.

– Ipak, postoje džepovi ranjivosti, ponajviše zbog institucionalnih kapaciteta zemlje, kao i spremnosti i resursa za rješavanje krize. BiH je bila jedna od prvih zemalja koje su kod MMF-a aplicirale za instrument brzog finansiranja, a EBRD je, također, spreman pružiti svoju podršku. Važan je korak što su se vlasti konačno dogovorile o raspodjeli sredstava MMF-a među entitetima kako bi se to finansiranje zaključilo – naglasila je Nesl.

Ona je istakla da je sad vrlo teško napraviti pouzdane prognoze jer nisu dostupni čvrsti podaci o ekonomskim učincima pandemije.

– Ipak, pod pretpostavkom da mjere suzbijanja ostaju na snazi nekoliko mjeseci i tek će se postupno ublažavati kako bi se privreda vratila u normalu u drugoj polovici godine, rast bi se mogao smanjiti ove godine, a zatim brzo oporaviti u 2021. – smatra Nesl.

Dodala je da je EBRD prva međunarodna finansijska institucija koja je odgovorila na krizu odobrenjem inicijalnog solidarnog paketa u iznosu od milijardu eura.

– Kao snažni i dugogodišnji partner BiH, mi ćemo sigurno moći igrati značajnu ulogu kako bismo pomogli državnom javnom i privatnom sektoru da prebrodi ovaj neviđeni izazov – kazala je Nesl.

– U bliskom smo kontaktu sa svim klijentima iz privatnog sektora kako bismo vidjeli kako im možemo pomoći da se ova oluja preživi. Također bih ohrabrila bilo koju kompaniju koja želi uložiti i zahtijeva finansiranje većih, novih projekata. Ne ustručavajte se kontaktirati nas i iskoristiti snažnu lokalnu prisutnost EBRD-a u zemlji – pojasnila je Nesl.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Sljedeće godine moguć brzi oporavak bh. privrede / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.