Slovenija i Hrvatska među zemljama sa najmanje uticaja u EU

NN

Prema istraživanju Evropskog savjeta za spoljne odnose, sa sjedištem u Londonu, i fondacije “Štiftung Merkator”, sa sjedištem u Esenu, najuticajnije države EU su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Holandija, dok su bivše jugoslovenske republike Slovenija i Hrvatska na samom začelju.

Slovenija i Hrvatska su na 25. mjestu kada je u pitanju njihov opšti uticaj u bloku, gdje poziciju dijele sa Bugarskom i Maltom, ali i kada je riječ o tome koje zemlje imaju uticaja na politiku EU, gdje su, takođe, na 25. mjestu, zajedno sa Letonijom i Maltom, pokazalo je istraživanje pod nazivom “EU koališn eksplorer”.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je Njemačka najbolji partner u donošenju političkih odluka, a da iza nje slijede Francuska i Italija.

Kako se navodi, Evropski savjet za spoljne odnose sačinio je izvještaj na osnovu pitanja koja su postavljena 877 stručnjaka iz svih država članica EU, “aktivniih u politici EU”, bilo da je riječ o stručnjacima iz medija, vlada zemalja ili instituta.

Iako je Slovenija među zemljama koje imaju najmanje uticaja u EU, ona je dobro plasirana kada je u pitanju zalaganje za dublje integracije EU, gdje je zauzela 14. mesto.

Kada je riječ o prioritetima, istraživanje je pokazalo da je Slovenija najaktivnija u zajedničkoj politici azila, jedinstvenoj fiskalnoj politici, jedinstvenom tržištu i jedinstvenom nadgledanju evrozone.

Istraživanje je pokazalo i da je Mađarska zemlja koja “najviše razočarava”, dok se Slovenija našla na 16. mjestu, kao jedna od zemalja koje su najmanje razočarale u protekle dvije godine, prenosi STA.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...