Slovenija će od ponoći na granici s Austrijom početi kontrolu putnika zbog opasnosti od prijenosa koronavirusa, sličnu onoj koju već provodi na nekim graničnim prijelazima s Italijom, najavio je u utorak portparol Kriznog štaba Jelko Kacin. 

Odluku o tome već je potpisao predsjednik Vlade Slovenije, a nadzor će se provoditi na 13 kontrolnih tačaka, nekadašnjih graničnih prijelaza s Austrijom, kazao je Kacin, dodavši da primjena odluke počinje u ponoć u noći na srijedu.

Strani državljani koji samo prolaze kroz Sloveniju, za ulazak će trebati odgovarajuću potvrdu da nisu pozitivni na koronavirus, i to ne stariju od tri dana, a mjerit će im se i tjelesna temperatura, koja ne smije prelaziti 37,5 stepeni.

Osim toga, pri pregledu ne smiju imati vidnih znakova oboljenja gornjih respiratornih organa, naveo je Kacin.

Spomenuta odredba ne odnosi se na slovenske državljane koji se vraćaju u domovinu, a koji imaju drugi režim, kao i dvovlasnici, odnosno slovenski ili austrijski državljani, koji imaju zemlju na drugoj strani granice.

– Dopuštat će se hitni te humanitarni prijelazi te transport roba u tranzitu u konvojima – pojasnio je Kacin. 

Više o koronavirusu čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Slovenija od ponoći na granici s Austrijom uvodi kontrolne tačke / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.