Slovenačke vlasti izdale su gotovo 14.000 karantinskih naloga tokom prvog talasa koronavirusa od 12. marta do 31. maja, a novčane kazne zbog kršenja pravila zatvaranja i karantina premašile su 100.000 eura, pokazuje vladin izvještaj.

Izvještaj, koji je vlada usvojila u četvrtak za period pandemije COVID-19 koja je formalno završena, pokazuje da su zdravstveni inspektori procesuirali više od 1.500 prijavljenih slučajeva kršenja vladinih pravila zaključavanja i naređenja ministra zdravlja.

Inspektori su izvršili više od 4.800 inspekcijskih nadzora na licu mjesta, izdavši više od 100 naloga za zabranu prodaje robe i usluga.

Izrekli su više od 850 novčanih kazni u ukupnoj vrijednosti preko 100.000 eura, prenijela je STA.

Policija je Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ) uputila ukupno 13.992 zahtjeva za karantin, od kojih su većina bili državljani Bosne i Hercegovine (6.439) i Slovenije (4.731). Pod vodstvom NIJZ-a, civilna zaštita je u karantine hotela smjestila 50 osoba.

Policija je izvršila 189.475 kontrola pod zabranom okupljanja i kretanja, djelujući na 2.534 prijavljena slučaja i utvrdivši kršenja u 8.458 slučajeva.

Oni su uputili 6.957 slučajeva zdravstvenim inspektorima, izdali 5.500 upozorenja i naređenja, dok su otkrili 88 slučajeva kršenja javnog reda i mira.

Međutim, policija nije utvrdila nijedan slučaj krivičnog djela prenošenja zarazne bolesti, prenela je agencija.

Izvor: Klix.ba
Foto: AFP

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.