Slučaj Piralić-Trnavci: Federalno tužilaštvo naredilo dopunu istrage

Rtv USK

Ervina Piralić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, koja je nedavno nadležnom sudu prijavila profesora Genca Trnavcija za seksualno napastovanje, organizirala je konferenciju za novinare.

Podsjetila je da je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću obustavilo istragu, nakon čega je ona uputila prigovor na adresu glavne kantonalne tužiteljice Fadile Amidžić koja je odbacila prigovor smatrajući ga neosnovanim. Ne želeći prihvatiti takvu odluku, Ervina Piralić se žalila Tužilaštvu Federacije BiH i dobila pozitivan odgovor.

Tužilaštvo Federacije BiH utvrdilo je da je žalba Ervine Piralić utemeljena i da su tokom vođenja slučaja učinjeni određeni proceduralni propusti, istaknuto je konferenciji za novinare.

Komentirajući dosadašnji tok istrage Ervina Piralić je kazala da je sa određenim činjenicama pokušala ukazati na to da je tužiteljica u ovom predmetu Azra Ibrahimpašić cjelokupnu istragu vodila površno. Nadalje tvrdi da je tužiteljica istragu vodila dok je bila na godišnjem odmoru, te da je saslušavala svjedoke koji nisu imali nikakve veze sa slučajem.

Dok je trajala istraga, Ervina Piralić, kako tvrdi, u više navrata je doživjela prijetnje od strane ljudi koji suporodično vezani s Gencom Trnavcijem. Dodaje da je zaprepaštena time što tokom cijelog procesa Univerzitet nije poduzeo nikakve sankcije prema profesoru Trnavciju, koji i dalje predaje na Pravnom fakultetu. Ervina se obraćala i Uredu disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji se zajedno sa Institucijom ombudsmena u BiH nedavno uključio u cijeli proces.

Nakon press konferencije Ervine Piralić, reagirao je i prof. dr. Genc Trnavci, kazavši, između ostalog, da, unatoč iscrpnoj i sveobuhvatnoj istrazi, pozdravlja odluku Federalnog tužilaštva da naredi dopunu istrage, kako bi se u cjelosti rasvijetlile činjenice i, na koncu, u potpunosti otklonila svaka sumnja u pogledu događaja koji su bili predmet istrage.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...