Dvorište Miloja Stojkovića iz dragačevskog sela Kaona juče je prvi put ove godine osvanulo pod snegom, ali to nije ono što je ranom zorom iznenadilo ovog domaćina jer u svoj toj bjelini ispred njegovih očiju, u decembru, zacrnila se – zmija dugačka metar i po.

– Krenuo sam da nacjepam drva i kad sam se vraćao video sam je na stepeniku kačare. U prvi mah sam pomislio da je neki kaiš ili pokidan kabal, međutim kad sam prišao imao sam šta vidjeti. Zmija je stajala ispred mene – priča za RINU Miloje.

Iznenađen i uplašen, ovaj Dragačevac kaže da u svom dvorištu nikad pre nije vidio zmiju, pa čak ni u najvrelijim letnjim danima.

– Uzeo sam grabulje, gurnuo je i video da je živa. Izgurao sam je u snijeg, nisam želio da je ubijem, ostavio sam je tu. Međutim, vratio sam se poslije nekog vremena jer nisam mogao mirno da sjedim u kući znajući da mi je zmija ostala u dvorištu, a kad sam se vratio do kačare ona je bila mrtva – rekao je Miloje.

Još uvijek ne zna da li se radi o zmiji čuvarkući ili nekoj drugoj, ali misli da sigurno ova pojava nije dobar znak.

– Razgovarao sam sa starijim meštanima koji kažu da ne sluti na dobro. Ovo može da nasluti na neku nesreću ili elementarnu nepogodu – kaže Miloje.

Prema narodnom vejrovanju ovakvo čudno ponašanje zmija zimi upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa.

Etnolog Snežana Ašanin ističe da se narod uvijek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje.

Prije se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tokom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvijek povezivale sa nekim lošim događajima
Stručnjaci, sa druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promenama.

– Zmije osjećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen. Moguće da ju je pokrenuo i neki izvor toplote, a imajući u vidu da je bila duga i topla jesen verovatno i to može biti razlog – izjavio je biolog Duško Brković dodajući, nakon što je vidio snimak iz Kaone, da je zmija koja se pojavila u Dragačevu – smuk.

Brković ističe da ova zmija nije otrovna i da služi za eliminaciju glodara, a da se u dvorištu kod Stojkovića ukočila od hladnoće jer ne može da preživi ove vremenske uslove.
 

(Pink.rs)

Više saznajte na izvornom linku: – SLUTI NA ZLO, u snijegu pronađena CRNA ZMIJA duga metar i po: VJERUJE SE DA ĆE OVAJ DIO SRBIJE POGODITI ZEMLJOTRES, panika! / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.