SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE USK: Poticajima u 2016. godini do novih 1500-1600 radnih mjesta


Dana 18.02.2016.godine, na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje, u javnim glasilima i medijima, objavljena su 3 (tri) Javna poziva za učešće u Programima poticaja zapošljavanja nezaposlenih lica, i to:

– Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvencije za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva ili zahtjeva za subvenciju za samozapošljavanje, iz sredstava Vlade Federacije BiH u ukupnom iznosu od 50.000.000,00 KM, od čega je za USK namijenjeno 6.115.000,00 KM.
– Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranje zapošljavanja 2016, iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 KM, od čega je za USK namijenjeno 1.136.699,88 KM i
– Javni poziv za učešće u realizaciji Programa pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje 2016 – Obukom do zaposlenja, iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, u ukupnom iznosu od 1.000.000,00 KM.

U objavljenim Javnim pozivima propisano je da se prijave za učešće u Programima poticaja zapošljavanja podnose direktno putem Web portala Federalnog zavoda za zapošljavanje WWW.fzzz.ba, te da su Javni pozivi otvoreni do iskorištenja odobrenih sredstava, a najduže do 31.12.2016.godine.

Služba za zapošljavanje USK je istovremeno obradovana i iznenađena velikim interesom poslodavaca i nezaposlenih lica u USK-u za korištenje ovih poticaja, što je rezultiralo zatvaranjem Javnog poziva za sufinansiranje zapošljavanja 2016, iz sredstava Federalnog zavoda za USK, već narednog dana nakon njegovog objavljivanja, tj.19.02.2016.godine u 13,00 sati.

Prema informacijama kojima trenutno raspolaže Služba za zapošljavanje USK, preostala dva Javna poziva za učešće u Programima poticaja zapošljavanja nezaposlenih lica još su otvoreni za korisnike i prijave, uz napomenu, da i za ove Programe poticaja u USK-u vlada veliki interes i da je značajan dio sredstava namijenjenih za iste već iskorišten.

Suočeni sa velikim interesom poslodavaca i nezaposlenih lica za učešće u ovim Programima poticaja zapošljavanja, Federalni zavod i Služba za zapošljavanje USK, čine dodatne napore za brzu provjeru validnosti do sada podnešenih prijava, te za preraspored i odobravanje dodatnih sredstava za ove Programe, o čemu će poslodavci, nezaposlena lica i javnost biti blagovremeno obaviješteni.
Nakon provedenih tehničkih priprema, Služba za zapošljavanje USK uspješno je otpočela implementaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi, pri čemu su do sada u USK-u registrirana 152 nova obrta u poljoprivredi i zaposlena ukupno 153 nezaposlena lica.

Prema informacijama kojima Služba za zapošljavanje USK raspolaže raspisivanje novog Javnog poziva za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi očekuje se krajem mjeseca marta, a za ovu svrhu je namijenjeno ukupno 4.000.000,00 KM.

Služba za zapošljavanje USK ograđuje se od svih dezinformacija o bilo kakvom uticaju ili preferiranju bilo kojeg korisnika sredstava poticaja za zapošljavanje, jer, izuzev pružanja tehničkih informacija i asistencija prilikom apliciranja Služba nije imala, niti ima bilo kakav drugi uticaj na proceduru prijavljivanja na raspisane Javne pozive.
U cilju povećanja broja zaposlenih i smanjivanja nezaposlenosti u USK-u, Služba za zapošljavanje USK i svi njeni Općinski biroi rada stoje na raspolaganju svim poslodavcima i nezaposlenim licima za sve dodatne informacije i tehničko asistiranje u podnošenju prijava za učešće u Programima poticaja zapošljavanja nezaposlenih lica.

Sukladno planiranim mjerama aktivne politike zapošljavanja, Služba zapošljavanja USK očekuje da se u 2016.godini, na ime Programa poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih lica u USK-u plasira oko 10 miliona KM i da se po tom osnovu u USK-u zaposli 1500-1600 nezaposlenih lica, od kojih su preko 70% mladi do 30 godina starosti i lica kojima je to prvo radno iskustvo, navodi se u saopćenju JU Služba za zapošljavanje USK.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...