Smećem na turizam i obraz Bihaća

oslobodjenje.ba

Rendžer Nacionalnog parka Una i gradski vijećnik SDP-a u Bihaću Hilmo Kozlica postavio je vijećničko pitanje na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća. Ono glasi: šta se poduzima na čišćenju grada Bihaća i njegove okoline, s obzirom na povećane količine smeća na svim putevima kojima prolaze migranti.

Prioriteti vijećnika
– Ovim putem nudim i rješenje u vidu vijećničke inicijative prema Gradskoj upravi po pitanju rješavanja komunalnog otpada na području grada Bihaća koje odbacuju migranti kao i dio neodgovornog domicilnog stanovništva. Predlažem da se organizira velika akcija čišćenja okoliša i to u većem obimu nego što smo imali ranijih godina, kazao je vijećnik Kozlica.

Njegov prijedlog naišao je na podršku vijećnika koji su odmah predložili da se i sami uključe.

– Uvijek je bilo tako, ako hoćeš da se nešto obavi kako treba, onda treba stati na čelo i ići prvi ispred svih onih koji bi se odazvali, kazao nam je predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa.

Ipak, Gradsko vijeće još nije utvrdilo datum organizovanja akcije, najviše zbog činjenice da su se desila dva velika praznika, Dan nezavisnosti BiH i Dan grada Bihaća. Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić upravo je na proslavi Dana grada odlikovan priznanjem za ostvarene rezultate u radu. Nacionalni park Una, suprotno svim predviđanjima, nastavio je da se razvija te je prošle godine postigao rekord u broju posjeta, bez obzira na to što je Bihać bio opterećen migrantskom krizom.

Također, uposleni u Nacionalnom parku su već čistili smeće koje su ostavili migranti na svom terenu, a velika akcija čišćenja u kojem će učestvovati svi građani sa gradskim vijećnicima na čelu još nije zvanično zakazana.

– Imamo još vremena do proljeća i to će biti sigurno u našim prioritetima rada, kazao nam je predsjedavajući Župa.

Kakvo je zaista stanje na terenu, najbolje znaju rendžeri Nacionalnog parka, poput vijećnika Hilme Kozlice koji je pokrenuo inicijativu. Oni su primijetili da je sve više smeća u naseljenim mjestima i prirodi, duž migrantskih ruta prema Republici Hrvatskoj i u pograničnom dijelu grada Bihaća.

– Zbog migrantske krize stanje čistoće se dodatno pogoršalo, što ne priliči jednom gradu kao što je Bihać, u kojem se drži do uređenosti grada još od 13. stoljeća, posebno ako se uzme u obzir da je turizam, više nego ikad u istoriji, u konstantnom usponu. Najvažnije je da mi, gradski vijećnici, pokažemo svojim primjerom, da se uključimo u akcije u svojim matičnim mjesnim zajednicama. Pozivam sva javna preduzeća i ustanove da sa svojim rukovodiocima na čelu učine isto. Ne želim razmatrati sami problem migrantske krize i njeno rješavanje, ali s obzirom na to da se s tim suočavamo i da nastaje onečišćenje okoliša, smatram da trebamo odgovoriti konkretnim mjerama i tražiti prevenciju od zagađenja dijelova grada i na poznatim rutama za Hrvatsku. Ukoliko to ne učinimo, ovo bi nam se moglo negativno odraziti ne samo po turizam nego i po naš obraz kao građana ovoga grada, navodi Kozlica.

Na službenoj stranici NP Una piše da su uposlenici očistili glavne dionice, ali i da očekuju kako će se u narednom periodu i početkom proljeća očišćene dionice ponovo onečistiti i biće potrebno ponovo poduzeti aktivnosti na prikupljanju smeća, piše Oslobodjenje.

Rute ka EU
– Svakog proljeća Nacionalni park Una organizuje nekoliko vikend ekoloških akcija čišćenja okoliša pod nazivom “Samo malo dobre volje”, pa koristimo ovu priliku da na ove akcije pozovemo sve dobronamjerne ljude da uzmu učešće, a posebno pozivamo političare, rukovodioce javnih preduzeća, institucija i ustanova sa svojim osobljem da se pridruže. Migranti i njihovo ponašanje nisu opravdanje za izostanak ili osudu ovakvih akcija, sve je do nas, saopćila je uprava Parka.

Smeće neće privući nijednog turistu, podsjećaju iz NP Una. Ipak, smeće prate migranti, koji zahvaljujući tragovima lako slijede rute kojima trebaju proći za Hrvatsku. Tako da će količina smeća nastaviti da raste ukoliko se nešto hitno ne poduzme.

NP Una ima planove da se u rano proljeće velikom ekološkom akcijom očisti kompletna prometnica M11 od Ripča do tunela, duž cijelog naselja Lohovo do mosta na Uni u Ripču.

– Nećemo pitati ko je zadužen i nadležan, nema od toga ništa, prelijevanje iz šupljeg u prazno. Lohovo i Račić su rubni dijelovi NP Una sa sve bogatijim turističkim sadržajima i ponudom, te ova prometnica ne smije biti u stanju u kakvom se nalazi trenutno, poručili su iz NP Una.

Izvor: oslobodjenje.ba24

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...