Smiljana Marinković: Karolina Nojber je „prst u oko“

Ova predstava tjera na promišljanje

Autor: A. HODŽIĆ

Banjalučka glumica Smiljana Marinković u predstavi „Karolina Nojber“ glumačkom inteligencijom i šarmom ostavlja bez daha. U osnovnoj podjeli, ovoj bh. umjetnici pripala je glavna uloga, ali koncept je takav da su svi glumci u nekom trenutku predstave igrali Karolinu. Ipak, najznačajnije scene iz njenog života igrala je Marinković, kojoj je ova predstava obilježila dosadašnji dio karijere. 

 Metafora života

– Ovo je jedan od značajnijih projekata na kojima sam radila. Što zbog mogućnosti da sarađujem s vrhunskim rediteljem Kokanom Mladenovićem, što zbog sjajnog teksta Nebojše Romčevića, koji je velika metafora pozorišnog života – govori glumica.

Ansambl predstave se, uz reditelja, kroz svakodnevne improvizacije bavio konkretnim temama i iznosio lične stavove o onome što se nama lično dešava, a vezano je za stanje u pozorištu i društvu. „Karolina Nojber“ je predstava koja udara na društveni i estradni kič i šund. Predstava koja direktno i bez uvijanja govori o anomalijama i konkretnim devijacijama društva zatrovanog lakom zabavom.

Velika škola

– Ono o čemu i kako mi govorimo u „Karolini Nojber“ je veoma potrebno današnjem pozorištu, jer je „prst u oko“ i samim tim tjera na promišljanje. Biti dio ovakvog procesa velika je škola. Procesi koji improvizacijama dolaze do konačne cjeline uvijek imaju i terapijsko djelovanje na glumce, imati priliku javno reći šta te muči i iznijeti svoj stav sa scene, velika je privilegija – govori Marinković.

Publika je, kako ističe glumica, željna ovako hrabrih pozorišnih predstava, što potvrđuju reakcijama i aplauzom na kraju, ali i u toku predstave.

 Spremna za ljubav

– Nadam se ulogama na filmu. Za sada sam samo zaljubljena u film, ali nadam se da ćemo imati priliku i da se zavolimo. Sada osjećam da sam spremna za tu ljubav – otkrila je Marinković.

(Autor: Avaz)