Snabdijevanje BiH prirodnim plinom odvija bez problema, te da posljednjih dana bilježe značajno povećanje potrošnje ovog energenta, saopćeno je iz “BH-Gasa“.

– I pored zatvaranja mnogih objekata i smanjenja privredne aktivnosti “BH-Gas” je tokom jučerašnjeg dana isporučio potrošačima ukupno 826.520 Sm3. Ta potrošnja prirodnog plina je najveća isporučena količina u FBiH od 1998. godine za 1. april. U odnosu na 1. april 2019., potrošnja je povećana za gotovo stotinu posto – navode iz “BH-Gasa”.

Ostvarena potrošnja prirodnog plina u FBiH za 1. april odgovara više zimskom periodu (januar ili februar) i punim privrednim aktivnostima nego aprilu i smanjenim privrednim aktivnostima.

Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač prirodnog plina u FBiH i BiH, tokom jučerašnjeg, a i tokom današnjeg dana preuzet će iz sistema količine koje odgovaraju gotovo 20-postotnoj količini od ukupno naručenih količina prirodnog plina za april.

 – Ono što se može primjetiti jeste to da je potrošnja prirodnog plina posljednjih dana povećana do rekordnog 1. aprila i da se, bez obzira na pad privrednih aktivnosti i zatvaranja mnogobrojnih objekata, prirodni plin troši u količinama do sada nezabilježenim za početak aprila.

Sezona grijanja još traje, a po dinamici, potrošnja odgovara januaru, i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje služba održavanja na sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove, te sve činimo da svi potrošači budu uredno snabdijeveni prirodnim plinom – napominju iz “BH-Gasa”.

Ponovili su da, ukoliko neko primijeti bilo kakve nepravilnosti u snabdijevanju prirodnim plinom ili dužinom trase plinovoda, što može utjecati na ispravnost ili uredan rad sistema, može kontaktirati “BH-Gas” na telefone 033 724-220 i 061 170 678.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Snabdijevanje plinom uredno, rekordna potrošnja za april / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.