Sok od narandže smanjuje rizik od demencije

Vlada USK

Umjesto kafe, mnogo je bolje popiti čašu soka od narandže, savjetuju stručnjaci. Osim što krijepi organizam, sok od mnogima omiljenog citrusa smanjuje i rizik od demencije za gotovo 50 odsto jer povoljno djeluje na centralni nervni sistem, pokazuju rezultati nedavno objavljene studije Univerziteta u Bostonu.
Osim vitamina C, sok od naranže sadrži i mnogo drugih sastojaka koji štite mozak, otkrili su naučnici Univerziteta u Bostonu, istražujući kako konzumiranje voća i povrća utiče na pojavu i razvoj nekih neuroloških oboljenja.

Studijom, koja je trajala 20 godina, obuhvaćeno je 28.000 muškaraca, a rezultati pokazuju da su pripadnici jačeg pola – koji su svaki dan pili malu čašu soka od narandže – imali 47 odsto manji rizik za razvoj problema sa pamćenjem, praćenjem instrukcija ili snalaženjem u poznatim područjima, koji mogu da budu rani pokazatelji pada aktivnosti mozga i demencije.

Ishrana bogata antioksidansima kod njih je spriječila drastičnu degeneraciju mozga,do koje dolazi starenjem ćelija. U isto vrijeme, spriječava se nagomilavanje štetnih molekula ali i čuva potreban dotok krvi do mozga, naglašavaju naučnici.

Nutricionisti naglašavaju da je najbolje konzumirati svježe voće, zatim, ukoliko je to neophodno, svježe samljeveni plodovi uz dodatak vode, a ako želite da uživate u soku obavezno ga malo razblažite vodom.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...