ENTERTAINEMENT, Djordje Balasevic koncert na Kalemegdanu,

Jelena Beba Balašević, kćerka pjevača, kantautora i pjesnika Đorđa Balaševića, u potresnoj ispovijesti otkrila je da je dvije godine bila u vezi sa nasilnikom.

– Dugo me je bilo sramota da pričam da sam doživjela psihičko i fizičko zlostavljanje od partnera. Ali više nije. O tome mora da se govori – počela je svoju ispovijest rediteljka, koja je bila prije tri godine žrtva partnerskog nasilja.
Nikada nije ni pomislila da je s nekim ko bi mogao da je povrijedi i da bude nasilan prema njoj.

– Prvo je počelo psihičkom torturom. Vrijeđanjem. Što sam duže bila s njim, svađe su prerasle u gurkanja, odgurivanja. Sve dok nije pao prvi šamar – prisjeća se Jelena, koja je s nasilnikom bila u vezi skoro dvije godine.

Poslije prvog šamara, priređen joj je scenario kao i kod drugih nasilnika. Plakanje, kukanje, izvinjavanje i obećanje da se to nikada više neće ponoviti.

– E, u tome je caka. To je ta rečenica na koju većina žena popusti i oprosti. Ali nasilje se uvijek ponovi. Ako se to jednom desi, desiće se i drugi put. I tako unedogled ukoliko ćutite. Imala sam sreću pa sve što sam doživljavala nije trajalo dugo. Naredna dva šamara bila su mi dovoljna da pokupim svoje stvari i odem iz te veze – priča mlađa kćerka poznatog kantautora Đorđa Balađevića.

Dosta žena nije spremno da podijeli svoja iskustva s javnošću, strahujući da bi time mogle izazvati još veći gnjev nasilnika.

– Sramota. To je jedino što sam osjećala nakon svega. Međutim, o tom se mora otvoreno pričati jer je to nešto što povezuje mnogo žena. I, naravno, svakome to može da se desi, nema to veze sa obrazovanjem ili profesijom – priča Jelena.

Obično se iz takvih veza ne izlazi lako jer ona druga strana ne pušta. U većini slučajeva, nasilni partneri su sebični i misle samo na sebe.

– Kada sam ga ostavila, pojedini prijatelji su znali moj problem. U tom trenutku sam imala njihovu podršku. Sve je stvar odluke i niko vas ne može spriječiti. Njega od tada više nisam vidjela, niti znam kako se ponaša prema novoj partnerki. Nisam ga prijavila jer zbog sramote nisam to htjela da radim – rekla je Jelena.

Jelena se porodici i prijateljima požalila tek kada je sve prošlo. Kada ga je napustila.

– Bili su ljuti na mene što im nisam ranije rekla i što nisam ranije otišla od njega. I imali su pravo jer, nažalost, uvijek neko drugi vidi bolje šta se dešava u vezi nego sami partneri. Ali upravo nisam od sramote koju sam osjećala – iskrena je Jelena.