ŠOKANTNA STATISTIKA Žrtve incesta u BiH rađaju djecu očeva predatora!


Okružno tužilaštvo u Doboju jučer je, nakon saslušanja, podnijelo zahtjev za određivanje pritvora M. R. iz Doboja zbog obljube nad svojom nemoćnom maloljetnom kćerkom. Maloljetnica, koja zbog svoje duševne nerazvijenosti nije bila u stanju pružiti otpor, u poodmaklom je stadiju trudnoće.

Velike traume

Ovo je još jedan u nizu slučajeva seksualnog nasilja nad djecom u porodici koji je uznemirio bh. javnost. Tokom prošle i ove godine zabilježeno je i nekoliko presuda protiv očeva predatora.

Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli u prvostepenom postupku osudilo je ove godine Z. H. sa područja općine Srebrenik na sedam godina zatvora zbog silovanja kćerke, koja ga je prijavila zbog višegodišnjeg zlostavljanja.

U javnosti je već pomalo zaboravljen slučaj oca monstruma E. V. (34) iz jednog sela kod Nemile, općina Zenica, koji je u maju 2008. osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog silovanja maloljetne kćerke (12). Monstruozni čin otac je počinio na livadi kod porodične kuće u rodnom selu, zbog čega je protiv njega podignuta optužnica za spolni odnošaj s djetetom i rodoskrvnuće.

Nejaku djevojčicu je oko ponoći podigao iz kreveta i izveo van, gdje je s njom ostao oko tri sata. Dvanaestogodišnjakinja je doživjela teške fizičke i psihičke traume. Djevojčica se sa majkom odselila iz svog sela.

Opće je poznato da se upravo u djetinjstvu izgrađuje ličnost osobe te da je period odrastanja ključan za psihofizičko zdravlje svake osobe. Incest predstavlja veliku traumu, koja ozbiljno ugrožava normalan razvoj djeteta, tvrdi neuropsihijatrica Alma Bravo- Mehmedbašić, koja upozorava na veliku prisutnost takvih poremećenih odnosa i u našem društvu.

– Seksualno nasilje u porodici, tačnije incest, postoji i u našem društvu i sve je više prisutno. Žrtve su najčešće mala djeca, koja nisu ni svjesna onoga kroz šta prolaze – smatra naša sagovornica.

Kako kaže, radi se o odraslim osobama koje su superiornije u odnosu na žrtvu. Najčešće su to očuh, otac, brat, daljnji rođak, čak i majka. Smatra da od rane mladosti ili u periodu adolescencije počinju da seksualno iskorištavaju svoje žrtve, prijeteći im da ne otkrivaju “tajne”, tako da je dijete, odnosno adolescent, prisiljen da šuti i trpi do granice kada to više ne može da podnese kako fizički, tako i mentalno.

– Zlostavljanja nekada traju i godinama. Ostaju velike traume, jer je dijete prisiljeno i ucijenjeno da šuti. Predator ih plaši da će ih, ako progovore, ubiti ili izbaciti iz kuće – tvrdi Bravo.

Takva djeca se mogu poznati, jer su traumatizirana, povlače se u sebe, popuštaju u školi.

Ono što je na neki način ohrabrujuće jeste da postoje sigurne kuće, koje takvu djecu mogu skloniti od silovatelja koji im je u neposrednoj blizini, tačnije član bliže porodice. Ukoliko se dokaže da su oba roditelja ili staratelja neadekvatni, dijete se takvim osobama može trajno oduzeti.

Poremećena ličnost

Silovatelji su poremećene ličnosti, tačnije izmijenjenih karakternih osobina ličnosti. Ovisnici su o alkoholu i psihoaktivnim supstancama, ali ne nužno.

Djeca su u većini slučajeva ovisna o takvim osobama. Ono što je prednost kod predatora je da dijete koje je zlostavljano, ne zna ništa o pojmu seksualnosti i nije u stanju da razazna da je taj čin, ustvari, pogrešan.

– Jedna od prevencija su mediji. Potrebno je da se građani kroz medije što više informiraju o ovom problemu. Nastavnici trebaju da obraćaju više pažnje u eventualnim promjenama ponašanja u školi te da se reagira na vrijeme – kaže Bravo.

Razlog za neprijavljivanje takvih slučajeva je različit, tvrdi naša sagovornica. Uobičajeno je da se žrtve boje svog zlostavljača. On im u većini slučajeva prijeti smrću te koristi razne ucjene kako bi ušutkao žrtvu. Jednostavno, boje se osvete i odmazde. Kada se desi da je otac zlostavljač, majke šute prije svega zbog ekonomskih razloga.

– Jedini izvor zarade je upravo zlostavljač, porodica je ovisna o njemu i, u slučaju da završi u zatvoru, porodica ostaje bez novčanih sredstava. Kada majka sazna za zlostavljanje, ona šuti o tome, jer su takve majke u većini slučajeve neobrazovane, ne raspolažu adekvatnim informacijama o problemu, nisu upućene, boje se i nemaju zaštitu. Nadalje, pretežno su smanjenih sposobnosti, ograničenog intelekta i apsolutno ovise o takvom čovjeku – zaključuje Bravo-Mehmedbašić.

Brojne posljedice

Za djecu seksualno zlostavljanu u porodici posljedice mogu biti različite, a među njima su strah i anksioznost, smetnje spavanja, pojave noćnog mokrenja, poremećaji u prehrani, psihosomatske smetnje, a može doći i do pojave paničnih napada i posttraumatskog stresnog poremećaja. Kod djece koja su to preživjela, javljaju se poremećaji govora, pojava raznih fobija te poremećaji ponašanja, kao što su asocijalnost i povlačenje u sebe.

Požalila se na društvenoj mreži

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske R. D. (57) iz Prijedora pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora zbog spolnog nasilja i silovanja svoje starije kćerke. U presudi se navodi da je R. D. počinio silovanje, obljubu nad nemoćnom osobom i spolno nasilje nad maloljetnom osobom.

Ova djela je činio od 2004. do novembra 2014. godine. On je kćerku počeo da zlostavlja u vrijeme dok je još bila maloljetna. Prijetio joj je da nikome o tome ne smije bilo šta da kaže, jer će je, u suprotnom, ubiti. Istražioci su za ovaj slučaj saznali zahvaljujući prijateljici zlostavljane djevojke, koja je putem društvenih mreža progovorila o onome šta se dešava u toj porodici.

Godinama zlostavljana

Sud u Banjoj Luci osudio je M. B.  na 19 godina zatvora zbog spolnog nasilja nad djetetom i obljube nemoćne osobe. On je šest godina silovao svoju maloljetnu kćerku. Prvi put ju je silovao kada je imala 11 godina, a potom je s djelom nastavio od 2008. do jula 2014. godine, odnosno do otkrivanja slučaja.

Imala je samo šest godina

Na 15 godina zatvora pravosnažno je osuđen pedofil iz Banje Luke D. M. (39). Proglašen je krivim za spolno nasilje nad svojom kćerkom, koja je u vrijeme zlostavljanja imala samo šest godina! Zlostavljanje devojčice trajalo je tri mjeseca. U presudi se navodilo da je D. M. više puta ulazio u sobu u kojoj je spavala njegova kćerka i dirao je po intimnim dijelovima tijela. Djevojčica je usljed zlostavljanja pretrpjela teške fizičke i psihičke traume.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...