Ipak, gest koji je napravio u završnici trećeg seta definitivno je bacio ljagu na impresivan tenis koji je pokazao tokom cijelog meča. 

Igrao se sedmi gem trećeg seta kada je Lorenzo Sonego vezao nekoliko fantastičnih poena, napravio brejk sa nulom i poravnao rezultat na 4:4.

Nadalu je, međutim, zasmetalo što je Sonego prilikom odigravanja udaraca ispuštao preglasne krikove te je nakon izgubljenog gema prišao mreži, pozvao Italijana i kritikovao ga zbog toga. 

Sonegu se nije svidjela Nadalova opaska, što je pokazao i izraz njegovog lica u datom trenutku, a sve to ga je poremetilo dovoljno da izgubi naredna dva gema, a sa njima i meč. 

Prilikom pozdrava na mreži uslijedila je žestoka rasprava Sonega i Nadala, pa su novinari iskoristili priliku da na press konferenciji nakon meča upitaju Italijana za komentar o svemu što se dešavalo. 

Sonego smatra da je Nadal definitivno pretjerao.

“Igrač ne bi trebao da zove svog rivala na mrežu. Ne možete to raditi na Wimbledonu. Nadal se trebao obratiti glavnom sudiji. To me poremetilo”, rekao je Sonego.

Nadal je također priznao da je pogriješio.

“Moram da kažem da sam pogriješio. Nije trebalo da ga zovem na mrežu i zato mu se izvinjavam. Napravio sam grešku, nije mi problem da to vidim. Nisam imao namjeru da ga uznemiravam, samo da mu kažem jednu stvar koja mi je smetala i to je sve. Imali smo male probleme, ali to je sve. Pričali smo i u svlačionici, ali taj razgovor treba da ostane između nas”, rekao je Nadal. 

(Izvor: Oslobodjenje.ba)