Aco Petrović bio je u pravu. Kada je rekao da će Amerikanci izgubiti barem jednu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Možda i dvije. Nije to uspio napraviti on s Brazilom kada SAD-u nije bilo važno, ali jest Francuska (89-79). Kada nije moglo biti važnije. U četvrtfinalu SP-a.

I tako ćemo dočekati toliko iščekivani sudar Srbije i SAD-a. Samo ne u finalu, ne i polufinalu u koje su ih već svi pogurali, već u razigravanju za poredak. Ne ni za Olimpijske igre jer njih će morati tražiti kroz kvalifikacije gdje će biti i Hrvatska. A na Argentinu će Francuzi.

Koji su imali baš sve što je potrebno da pariraju Amerikancima. I pobijede ih. Dovoljno mišića, dovoljno obrambene kohezije i dovoljno napadačkog talenta. Stoga pobjeda sama po sebi nije senzacija, senzacija je samo u imenu. Jer, ponovimo opet, Amerikanci su izgubili u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Bez obzira što je u Kinu došla C postava.

Posljednji put pobjedniku su čestitali 2006. u Japanu u službenoj utakmici. Tada su ih u polufinalu SP-a šokirali Grci s Papaloukasom, Spanoulisom, Diamantidisom i društvom. Trinaest godina kasnije ukazali su se Rudy Gobert, Nando de Colo, Evan Fournier.

Ovaj posljednji krenuo je u utakmicu s tricom i dvicom i makar je izbrojao do 22 poena (9/21), čovjek odluke bio je Rudy Gobert. Centar koji bi sljedećeg ljeta mogao potpisati super maksimalac dominirao je u reketu na oba kraja terena, skupljao gotovo sve što su Amerikanci promašivali (16 skokovva), lijepio im blokade i onako usput zatrpao im koš s 21 poenom.

Teško je reći koji je bio važniji jer svaki je bio, ali recimo da je to zakucavanje za 80-76 kada su tri minute prije kraja Francuzi shvatili da ovu utakmicu teško mogu izgubiti. Jer Amerikanci više nisu mogli ništa obraniti, još manje zabiti, što, recimo, nije bio realan scenarij četiri minute ranije kada je SAD otišao do najvećih 74-67. I tada je Gobert stavio koš priključka koji je Francusku ostavio u nadi bez obzira što suci nisu De Colu dali, a trebali su, dva koša i slobodno bacanje, već samo loptu sa strane.

Mitchell, jedini koji je danas kod Amerikanaca igrao, u posljednjoj četvrtini, kada se ohladio na klupi, više nije mogao pogoditi ništa, a dotad jest 29 poena. Druga prava napadačka opcija kod Amerikanaca Kemba Walker prvi je koš iz igre stavio u 32. minuti. Na njihovu žalost, igrali su protiv momčadi koja to može kazniti. I kaznila je. Na svjetski tron dolazi nova reprezentacija. Dođe li Francuska, držat će i nogometni i košarkaški.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

 

Izvor: Davor Kovačević / 24sata.hr